Småpåsar med tång

Tångpåsar

Sen några veckor finns det små portionspåsar med sockertång och dulse i butiken. Tanken är att det ska vara enkelt att prova en liten portion. Här är några recept och tips på hur du kan använda den.


DULSEFLINGOR

En mycket god och användbar alg från Island (Palmaria palmata). I butiken finns den som flakes/flingor. Kan användas i och på desserter, som panering på fisk, i röror, på pannkakor, raw food-bollar, i kryddsmör, i dressing och mycket annat. Som torkad har den en smak av lakrits, vinbär, spenat.

Dulse innehåller protein, vitamin B1, B2, B3, B6, B12, A, C, E, kalium, magnesium, betakaroten, järn, zink.

Dulsemajonnäs

1 äggula
½ tsk fransk senap
ca 1-1,5 dl mild olivolja
några droppar citron/äppelcidervinäger
ca 1 msk dulseflingor

Rör samman äggula, senap och dulseflingor. Rör i olivoljan droppvis och rör hela tiden. Tillsätt några droppar citron. Låt dra en stund innan servering.

SOCKERTÅNG

Mald sockertång från Island. Sockertång (sweet kombu/Saccharina latissima). Använd som smaksättning i röror, soppor, grytor, i fiskpanering etc. Det är enkelt att ha en burk med mald sockertång vid spisen för att ta lite i all möjlig mat du lagar för att få den mer smakrik (och nyttig). Väldigt gott i en pastasås med grädde och ädelost.

Sockertång innehåller vitamin A, B, C, E och brom, jod, kalcium, kalium, magnesium, järn, mangan, zink, krom, koppar.

Tångbröd

3 g (3 krm) jäst
300 g (3 dl) kallt vatten
390 g (6 1/2 dl) vetemjöl
6–9 g (1–1 1/2 tsk) salt
20 g torkad mald sockertång och eller fingertång (eller efter smak och tycke)

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör kort (en halv minut räcker gott), täck med plastfolie eller lock och och låt stå 8–10 timmar i rumstemperatur (över natten till exempel). Är det riktigt varmt minskar du lite på jästen.

Oavsett vad man ska göra av degen, småbröd, baguetter eller ett stort, så gör man följande enkla moment: Häll ut degen på ett mjölat bakbord, dra ut den till en kvadrat och vik sedan ihop den till ett paket. Momentet gör att degen håller ihop bra och lätt kan delas när den jäst klart.

När man vikt ihop degen kan man vända den upp och ner så öppnar den sig inte i skarven när den jäser. Så snart degen är ihopvikt sätter man på ugnen på full värme. Sätt en plåt eller en baksten på mittenhyllan och en oöm plåt på nedre hyllan. När degen jäst någonstans mellan en halv och en hel timme skjutsar man in brödet i ugnen. Den där oömma plåten man ställde längst ner kan man lägga några isbitar på, de smälter till ånga som gör bröden fina.Mitt utgångsläge brukar vara att jag bakar de här bröden på 250 grader, men jag tittar till dem efter tio minuter eller så, har de då väldigt mycket färg sänker jag till 200 grader. Lufta ugnen mot slutet, öppna en stund så att fukten åker ut. Det ger knaprigare skorpa. Små bröd, som frukostbullar, bakas 10–15 minuter, baguetter något längre och stora bröd runt 30 minuter.

Om degen blir lite väl lös och svår att få styrsel på, häll den i en smörad form tillsammans med lite solrosfrön.

Makrillgucka

Den rökta makrillen och tången är en god kombination. I det här receptet gör tångpulvret att konsistensen påverkas så att den blir en sammanhållen smet som även kan formas.

2 ägg, hårdkokta
110 g philadelphiaost
2 tsk riven pepparrot (ev. mer)
2 ekologiska citroner, juice och zest/rivet skal
2 rökta makrillfileer 350 g
2 tsk torkad sockertång

Använd mixer för att få en finfördelad röra, eller gaffel för en lite grövre.

Mosa ägg och philadelphiaost. Tillsätt pepparrot, citron och mald tång. Rensa makrillen från ben och ev. skinn och mosa den. Blanda allt. Låt dra i kylen. Låt röran stå i rumstemperatur 20-30 min före servering. Bred på små kex, rostad bröd, tångknäckebröd.

/Linnea Sjögren, Catxalot (och medlem i Inköpsföreningen)