Julspecial! Mycket nytt i butiken

Miljövänliga ljus, ekologisk frukt, lånekvarn och bönmjöl!

Först ett meddelande från Lena Jarlöv:
Hej!

Nu finns apelsiner, amaryllis och många ljuvliga citroner att köpa i vår butik!
OCH
Bättre sent än aldrig!
ett alternativ till miljöförstörande värmeljus
De kallas ljusbringare och drivs av vanlig matolja – oliv-,raps- eller solrosolja. Inga aluminiumbehållare – tonvis av aluminium går åt till värmeljus varje år!
Läs om den på www.lumipak.se! Om ni önskar andra modeller än dem som vi tagit in nu, så säg till Lena Jarlöv (lena.jarlov@gmail.com)


Några fördelar med Ljusbringare enligt lumipak:
• Inget CO2- utsläpp
• Inga metaller och kemikalier
• Ren naturprodukt
• 100 % ekologiskt nedbrytbar
• Säkrare än värmeljus och oljelampor med brandfarlig och giftig lampolja/paraffin
• Ger mer ljus och lägre uppvärmning
• Passar till alla hållare


Nymalet

Föreningen får sedan en tid förfoga över en sädeskvarn tack vare vår medlem Kristina Hinasdotter. Det är en väldigt fin, tyst och tysk kvarn i trä vid namn Hawos Oktagon 1.

Vi har på ett möte bestämt oss för att testa ett lånesystem där vi medlemmar kan hämta och låna kvarnen för att under en vecka (ca) mala det vi behöver för att sedan lämna tillbaka. Ett tips är tex att grovmala hel havre (som förhoppningsvis finns i vårt sortiment), blötlägga på kvällen och äta med frukt, eller sylt som en rågröt på morgonen.

Kvarnen finns med manual på engelska och svenska hos mig Marcus. Jag försöker hålla koll på vart den är och det är också hit du lämnar den åter efter lånet. Jag bor på Bottna Hala 1, på samma gård som Boban, Tomas, Lina, Jesper och Maja bla (karta hit). Hör av er till murkas@gmail.com 076-2830923


Favabönmjöl

Under en tid har jag själv använt favabönsmjöl i köket. En väldigt användbar ingrediens för både mat och bak, glutenfri, redande och med hög proteinhalt. Några köpte kanske på julmarknaden men nu har jag ökat upp lite (kvarnen!) och kan sälja även till butiken!

Med bönmjölet är det lätt att öka näringsinnehållet i tex, soppor och grytor utan att först behöva koka bönor eller vänta på att linser ska bli mjuka. Bara rör ner några matskedar och koka vidare några 5-10 minuter så är det klart. Mjölet reder ganska mycket och det blir också tjockare när det kallnar. I bröd går det också alldeles utmärkt att använda det för att höja näringsvärdet och göra det saftigare längre. Gör en skålling av bönmjölet på upp till 20% av det andra mjölet, låt svalna och gå vidare som vanligt.

Favabönmjöl är nu alls ingen nyhet utan har används under lång tid i områdena kring medelhavet. Sök på Farina di fave (italienska), Harina de haba (spanska), Farine de fève (franska) och kanske طحين فول på arabiska.

Mjölet finns både i lösvikt och i 400gr påsar och är gjort på de skalade ekologiska åkerbönor som också finns i butiken. Pris 50 kr/kg

Hälsningar och med önskan om en fröjdefull julhelg!
Marcus