Viktiga punkter för livsmedelshygien
på Café Olivia
-
Personalhygien –
- Tvätta händerna innan arbete och efter toalettbesök, efter måltidsuppehåll och rengöring/avfallshantering
- Ha rena arbetskläder, använd inga smycken som kan komma i kontakt med livsmedel.
- Förvara inga privata kläder, väskor eller annat i köket.
- Använd handskar vid sår på händerna
-
Produktionshygien –
-
- Blanda inte smutsig disk med livsmedelshantering. Separera dem på olika bänkar eller i tid.
- Kontrollera temperaturer i kylar och frys. För in uppgifter i egenkontrollspärmen på fik 15 & 16 varje vecka.
- Se till att maten är tillräckligt uppvärmd vid tillagning. Temp ska över +72°C.
- Varmhåll inte längre än max två timmar. Mat som varmhålls skall hålla en temperatur på över + 60 °C.
-
Råvaror
- Spårbarhet krävs för råvarorna, spara därför alla kvitton från matinköp i en separat mapp.
- Råvarorna som kylförvaras ska vara i sina förpackningar, nya påsar eller i behållare med lock. Markera vad det är + datum om ni tar ut dem ut orginalförpackning.
- Olika livsmedel måste separeras i kylen, råa grönsaker för sig, mejerivaror för sig, färdiglagade rätter för sig. Olika påsar/burkar med lock + markering av innehåll + dag.
-
Rengöringrutiner –
- Daglig städning av allt som är i kontakt med livsmedel, bänkar, mikro, diskho etc.
- Se över uteplatsen och torka av bord etc med utrustningen speciellt för detta.
- Lämna inte kvar något tillagad mat framme.
- Använd de rengöringsmedel som finns, om det saknas så köp likadana.
- Använd rengöringsutrustning i anvisat skåp. Håll utrustningen separerad för olika användningsområden (kök, uteservering, toalett)
-
Avfallshantering –
- Separera återvinningsbart och restavfall i respektive kärl.
- Töm behållare efter varje dag i avsedda behållare hos KKV och rengör kärlen efteråt.
-
Mer information
- Gå igenom egenkontrollsprogrammet som finns i egen pärm
-
Rökning är inte tillåten på caféområdet. Detta inkluderar hela grusplanen framför cafét och området just omkring.