Nya närodlade smaker i butiken!

Gråärt

Ett svensk och närodlat alternativ till kikärtor. Skölj väl, kokas i rikligt med vatten och salt ca 30 min. Blötlagda är koktiden ca 5-10 min. ev. lite längre beroende på när ärtorna skördats.

Pasta på svartemmer

Svartemmern odlad i Trollhättan. Finns även i fullkorn.  Koktid 2-3 min. Emmer är ett gammalt sädesslag som innehåller mindre inflammationsframkallande gluten.

Flingor av;

Emmer, spelt (dinkel), svedjeråg.
Gott att bla rosta till müsli, blanda i pajdeg, smul till desserter,  koka gröt (lägg då i blöt flingorna kvällen innan för att näringsämnena ska bli tillgängliga).

Mannagryn av spelt (dinkel).

Mjöl;

Öländskt lantvete, siktat, valsmalet.
Används som vanligt vetemjöl. Innehåller högre andel näringsämnen än vanligt vete.

Virvelmalt= finmalt fullkornsmjöl.
Går att använda till det mesta. Tex pannkakor, våfflor, småkakor, bröd, bullar m.m. Gör pannkaksmet och liknande dagen innan så blir näringsämnena tillgängliga.

Svedjeråg – är en gammal rågsort som sås första året, antingen betas ner av djur eller slås maskinellt för att förgrena sej. Skördas år 2, kan bli över 2m högt. Smakrikt. Har ofta högre proteinhalt än vanlig råg.

Spelt (Dinkel) – tyskarnas favorit. Har lägre halt fytinsyra (= kroppen tar enklare upp mineralerna). Kan användas istället för vetemjöl.

Emmer – är ett gammalt sädesslag som har innehåller mindre inflammationsframkallande gluten, dvs de som är känsliga mot gluten kan ofta äta detta. Lite rosa toner till färgen, väldigt gott. Kan användas istället för vetemjöl.

Enkorn – Urvete, 6 miljoner år gammalt. Innehåller mindre inflammationsframkallande gluten, dvs de som är känsliga mot gluten kan ofta äta detta. Mer gult till färgen. Väldigt god smak. Gott till småkakor, bröd, pannkakor.

Hel säd av;

Enkorn, Svedjeråg, Spelt (dinkel)
Ett svensk och närodlat alternativ till ris. Lägg i blöt över natten för att näringsämnen ska bli tillgängliga. Man kan koka gröt, risotto, ha i sallader, mala till mjöl m.m.

 

Allkorn

Om ni är intresserade av gamla kultursorter av säd så är föreningen Allkorn ett måste. Läs mer om dem här och hur du kan stödja arbetet.

Allkorn publikation Kultursort o Riktigt bröd.pdf

 

Hälsningar
Johanna Nylén <johanna.nylen@live.se>