INITIATIVET

Allt ljus på G2:1

Rapport från workshop 1 april 2023

foto Ulla Randén

Här kommer en summering från lördag 1 april 2023 när satte fokus på G2:1, den fastighetsägande ekonomiska förening vars välgång är själva förutsättningen för livet här. 

Underlaget är anteckningar med post-it-lappar från workshopen World Café, som Eva Pettersson och Caroline Bergmann ledde. Tack till er och Västragötalandsregionens kultur och samhällsutveckling! Efteråt har Eva och Caroline dessutom bidragit med reflektioner, som vi tar vara på, tillsammans med mejl från personer som inte kunde delta. Tack också till Sparbanken Tanum för sponsring, som gjorde att vi kunde bjuda på fika och mat.

Nästa steg blir nu att se var frågor/synpunkter/förslag hör hemma och hur de kan tas vidare. Vi kan alla göra något för att stärka G2:1 och därmed en viktig konstnod och ett levande kulturcentrum.

För samverkansgruppen
Catharina Göransson
(Samverkansgruppen består av representanter för G2:1, KKV-B, Båtverkstan, Inköpsföreningen/Café Olivia och Bottna Filosofi.)

Summering av material insamlat på workshop World Café

VISION FÖR G2:1 ORGANISATION
  1. Göra besökaren delaktig i platsen. Skapa ett ställe med info om fastigheten och föreningarna, kanske redan till i sommar?
  1. Hitta ett nytt namn för själva platsen som konst- och kulturnav?
    Fastigheten eller platsen har kallats för allt möjligt, som Hantverksbyn, byn, verkstan m m, numera är den allmänt känd som KKV. Det kanske är dags för ett nytt namn, ett namn som bättre svarar mot helheten? 
  1. Vem eller vilka har ansvaret att se till denna helhet? Vi tror inte att det ansvaret ska läggas uteslutande på G2:1. Det bästa vore kanske en form för utökat samarbete där särarten i respektive verksamhet kommer fram och i vad mån den präglar platsen. Konsten och konstproduktionen är självklart central. 
  1. Föreningens identitet behöver stärkas. G2:1 är fastighetsägande och förvaltar Gerlesborg 2:1 med byggnader och mark. Föreningen behöver arbeta fram en tydligare identitet och kommunicera den. För detta krävs att man skiljer ut sig från KKV-B och står fram i egen rätt, låt vara att starten präglades av syftet att hysa KKV:s verkstäder och att det fortfarande gäller. Ska man komma vidare krävs ett omtänkande där blicken höjs till själva platsen. 

”Föreningens syfte är att förvalta fastigheten och främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att hyra ut ändamålsenliga lokaler till konstnärlig och kulturell verksamhet samt verksamhet som bidrar att stärka G21:s förutsättningar för att främja ändamålsparagrafen”

Ur stadgarna för G2:1.
  1. Inre organisation: Fler medlemmar till G2:1. Kan grupper bli delägare? Hur tar G2:1 emot nya medlemmar? Det ska vara roligt att vara med, att ses och jobba. Kan inköpsföreningen tjäna som modell med sina arbetsgrupper och stadgad arbetsplikt?
  1. Bland visionerna nämns också: möjliggöra för framtidsverkstäder. Ny konsthall som finansieras av när-kommunerna. Marknadsföring. Att G2:1 i framtiden hyser ”världens bästa konstverkstad”. 
  1. Arbeta vidare med det kooperativa ägandets problem och möjligheter.
FRAMTIDA FINANSIERING 
  1. Samarbete: Ska G2:1 få en stabilare ekonomi är ett utökat samarbete en av nycklarna. En vision av föreningen och fastigheten i framtiden sitter bäst i en större bild, där själva platsens framtid ingår. Också platsen i vidare mening, med skolan och Scenstudion och allt annat. Här kunde man tillsammans kosta på sig att tänka stort. Residens under lågsäsong gynnar KKV-B, G 2:1 och trakten i stort och KKV-B har fått medel för detta.
  1. Kommersiell verksamhet: Erbjuda tjänster till företag. Film/foto, erbjuda inspelningsmiljöer. Hyra ut Nybygget när det inte används för konstnärer/KKV-medlemmar. Hyra ut rum i Nybygget genom bokning via Bottna Inn. Airbnb hotell. Ställplats för husbilar. Höjda hyror. Erbjuda konferensrum med boende. Hold Meet, dvs få in pengar genom uthyrning till möten. Vid sidan av befintlig uthyrning också erbjuda co-workingspace. Hyra ut till andra verksamheter, även verkstäder? Våga ta betalt.
  1. Bidrag och stöd: QR-kod för frivilligt inträde vid utställningar där entrén tillfaller G2:1. 
    Höjda hyror för KKV kan leda till höjda bidrag för KKV. 
    Söka projekt hos FORMAS, statligt forskningsråd för hållbar utveckling.
    Söka projekt hos LEADER – en metod för utvecklingsprojekt, där privat, ideell och offentlig sektor arbetar tillsammans. 
    Undersök Rise, som för Näringsdepartementet driver projekt tillsammans med privata företag och organisationer, kommun, landsting och stat.
    Gåvor från företag: Fundraising, köpa tjänst för av person som är dokumenterat bra på att söka pengar, där personen ifråga får överenskommen procent av tilldelade medel. 
    Hitta sponsorer med kulturella intressen. Företag? Tetra Pak? Privatpersoner? Sparbanken Tanum?
    Arbeta fram en strategisk plan för samtal med kulturintresserade finansiärer.
    Erbjuda människor att testamentera pengar hit. 
    Auktion (anm.: planerad sedan tidigare).
  1. Kommunikation: G2:1 spelar en mycket viktig roll för sina föreningar och för traktens kulturliv, något som bör presenteras och kommuniceras. Behåll och återanvänd materialet från 1 april och Allt ljus…, banners och affischer. Föreningen behöver förnya sig när det gäller att uttrycka och kommunicera fastighetens behov, kopplat till finansiering. Bjud in besökare att bidra. Arbeta med crowdfunding – bidrag till konkreta saker, stora bilder på pelletspanna, tak, stensalen etc, återanvändningsbara skyltar med text och siffror, som berättar hur mycket pengar som behövs. 
    Crowdfunding-mätare som visar hur mycket som kommer in när folk skänker pengar – en plan som går över flera år, där besökaren kan se vad som hänt sen sist.
  1. Inventering av renoveringar. Underlag för planering och offerter. Ta in offerter på de mest akuta åtgärderna för fastigheten.
    Vilka energisystem används? Vattenkraft?
FASTIGHETERNA
  1. Skötsel och underhåll: Kan G2:1 dela fastighetsskötare med Gerlesborgsskolan?
    Hot i form brand, olyckor, inbrott…?
    Regelbunden tillsyn av fastigheterna.
    Underhållsplan 1, 3, 5, 10 år. Budget.
    Vattenpölar kring fastigheten åtgärdas efter orsaksanalys och åtgärdsanalys.
    Byta ut taket över kontorsdelen med ideella krafter.
  2. Stensalens potential: När problemen med akustik och värme väl är lösta kan andra verksamheter komma in, såsom fester, kurser, dans, konferenser.
    Har G2:1 andra lokaler att hyra ut? Kan ett samutnyttjande av lokaler ske med tex Gerlesborgsskolan?
KONST OCH KULTUR PÅ PLATSEN OCH I TRAKTEN
  1. Platsens historia: Här låg förr en stenindustri, ta vara på berättelsen från industri till stengård, och utveckla den vidare, vad är det för en platsens ande som bor här? Lyft fram fastigheten i återkommande tema under året.
    Stenhuggarteater, scen & sten. Köpmanshus i skärgården. Bottnafjorden glöder – i samverkan vintertid.
  2. Platsens framtid: G2:1 kan i samverkan bjuda till framtidsverkstäder som handlar om hur själva platsen kan utvecklas vidare.
    Kulörta lyktor på udden. Kulturvecka med framträdande. Kulturfestival återkommande. Handelsplats. Kör. Kulturella manifest. Mer av allt. Viktigt att utomstående välkomnas, författare, poeter, föreningar i utbyte.
  3. Arbeta med platsen som besöksmål. Ordnad besöksverksamhet
    Ta fram en affärsmodell för besöksmålet. Öka nyttjandevärdet.

foto Ulla Randén

NATUR/KULTURVÅRD
  1. När vi lyfter blicken från de återkommande översvämningarna blir fastighetens närområde något att lära känna och förstå. Se vattnet som möjliggörande för biologisk mångfald och odlingar. Biologisk mångfald och vattenflöden involverar också grannarna i dalen. Någon minns hur det var när fisk vandrade upp i bäcken till sina lekområden…
    Våtmarker. Se vattnet som en resurs. Stoppa vattnet för utbredning längs vägen. Undersöka om raka diken kan åter-meandras.

Olof Jönsson, planarkitekt, kan vara behjälplig med att svara på frågor om kommunens arbete med översvämningsfrågor och gestaltad livsmiljö inom ramen för detaljplanering och översiktlig planering. Ni är välkomna att höra av er till mig (Maya Strömgren) om ni vill bolla funderingar kring naturvårdsfrågor eller om ni tex vill söka LONA-projekt LONA – Lokala naturvårdssatsningen (naturvardsverket.se). Även LOVA är värt att kolla upp Lokala vattenvårdsprojekt (LOVA) | Länsstyrelsen Västra Götaland (lansstyrelsen.se).

Ur mejl från Tanums kommunekolog Maya Strömgren:
  1. Både våtmarker och bevattningsdammar behövs. Finns spår av bäver? Kan de underlättas för etablering? Öringar och andra fiskar (ål?), hur kan vi göra så de kan vandra längs bäcken. Inventera bäcken med Klevs gård, som arrenderar marken. Biosfärområde med Unesco.

Biosfärområden är pilotområden där nya metoder och ny kunskap testas för att nå en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Biosfärområden handlar om naturvård och hållbar utveckling på ett nytt sätt. Människor ska kunna bo och utvecklas i områden samtidigt som samhället kan testa ny kunskap och praktik när det gäller att hållbart hantera relationen mellan människan och naturen – att både bruka och bevara.

(Min anm.:)
  1. Kartlägga vilka som är grannar. Vem äger marken vid Vrångstad? Enligt Parisavtalet har kommunen ett ansvar för folkbildning på klimatområdet.
    Återställ våtmarker vid Vrångstad. Fågelsjö som tjänar som vattenbuffring. Förhindra monokulturer av skog. Går det att få ut el-kraft från bäcken vid Vrångstad?
NÅGRA SYSTEM OCH STRUKTURER SOM PÅVERKAR G2:1
  1. Vattnet från bergen ner i bäcken. Olika strategier för Bottnadalen. Gamla kartor som visar bäckens ursprungliga gång.
    Viktigt med kulvert under vägen. Kommunen har inte med vägar att göra. Vägverket? Markägare har ansvar för sina diken.
    Söka efter samarbetspartner för inventering i vattenfrågan
    Stigande havsnivåer. Länsstyrelsen ang. tillstånd för dämning.
    Kunskap om vattnets ekosystem i området. Ansöka om medel från Tanums folkhälsoråd.
    Vatten ses som ett helhetssystem som en del av ekosystem.
    Hör med markägarna samt Klevs gård om bäckens flöde och översvämningarna.
  2. Skydda fastigheten. Krav för ny bebyggelse i Tanums kommun är numera 340 cm till färdigt golv (över medel-havsnivå).
    Översvämningsskydd. Fastighetsägaren har ansvar. Kan G2:1 söka bidrag t ex för projektledare? Kan Gerlesborgsskolan ingå i en projektgrupp? Kommunen har inte det formella ansvaret. 
PLATSENS VÄRDE FÖR TRAKTEN
  1. Mötesplats. Tankeutbyte. Tankesmedja. Tankar om samhällsbygge. En ovärderlig plats för utvecklingsidéer, projekt, konst, konstproduktion, seminarier, samtal. Gäster tas emot, studiebesök. Det goda samarbetet kräver avtal, tydlighet och respekt mellan verksamheter. Samverkansgruppen är ett forum för detta.

foto Ulla Randén

Intäkter

Auktioner för barn unga
Kurser för barn unga
Paragraf 12 parisavtalet
Klättervägg
Visa upp miljön guide bilder
Platsens värde hälsa friluftsliv delaktighet
G2:1 är förutsättning för föreningar i fastigheten.
KKV klättring
Barnaktiviteter
Tvål
Konst
Kapacitet att bli ett stort turistmål.
Kreativa processer
Musik sång glädje
Centrum, delaktighet, gemenskap, intresse.


Bakgrund till denna summering:

Lördag 1 april 2023 var ett sextiotal personer samlade till Allt ljus på G2:1! – seminarium med workshop. Fokus låg på G2:1, den ekonomiska förening som äger och förvaltar fastigheten Gerlesborg 2:1 med hyresgäster som KKV-B, Bottnafjordens inköpsförening, café Olivia, Bottna filosofi och Båtverkstan. 

Dagen sponsrades av Sparbanken Tanum och från Västragötalandsregionens avdelning för kultur och samhällsutveckling kom Eva Pettersson och Caroline Bergmann och ledde workshop. 

Inbjudare var Samverkansgruppen som tillsammans med Catharina Göransson från januari 2023 driver det s k Initiativet i syfte att stödja G2:1, synliggöra värdet i det kooperativa ägandet samt bidra till att utveckla platsen som kulturcentrum.

(foton på förslag och idéer från workshopen som varit underlag för denna rapport)

foto Gunnar Bäck