Inspirerande medlemsmöte

Tack alla som kom på medlemsmötet i söndags! Det blev en givande
dialog för projektet, många som kom med nya ideér om hur
föreningen kan stötta lokala odlare, vad medlemmarna önskar för
grödor, hur en vill få de levererade, hur butiken kan tillhandahålla
grönsaker etc… Det var flera som nämnde att det vore givande med
studiebesök hos de lokala odlarna, kanske något som vi kan arrangera
nu i höst?

Senare så kommer vi i arbetsgruppen skicka ut en enkät till alla
medlemmar för att undersöka önskemål och behov gällande att kunna handla
lokala grönsaker via Inköpsföreningen.

Men först kan ni läsa om alla ideér som kom upp på mötet, se nedan:

-Hur kan Inköpsföreningen stötta lokala odlare?

*Utveckla kunskapen om att bevara grönsakerna.
*Förädling som ett arbete inom föreningen, tex mjölksyra i större fat,
‘syr-junta’
*Cafét kan bli en stadigare kund. Låt cafét i förväg få veta vad som
finns att tillgå och planera veckans matsedel efter utbudet.
*Skapa lagringsutrymmen/förvaring vid/i butiken. Grönsakssval, frysbox.
*Skapa en plattform för samplanering, mellan odlarna, och mellan
odlarna och föreningen.
*Låt odlarna satsa på lite olika grödor sinsemellan, olika jordar ger
olika skördar av ex kål, morötter..
*Låt föreningen erbjuda plats och tid för odlarna att samköra sig.
*Föreningen förbinder sig i förväg att köpa in vissa varor/mängder.
*Hur tar föreningen hand om överskottet? Pickla, mjölksyra grönsaker
och sälj vidare. Mjuknande rotsaker måste gå ner i pris. Ska en
arbetsgrupp göra detta?
*Möjliggöra att medlemmar kan hjälpa till för att också kunna sänka
priset så att fler kan handla mer ekologiskt och närodlat.

-På vilka sätt kan vi tänka oss att köpa lokalt odlade grönsaker; tex
butiken/inköpsföreningen, ekolåda, självplock, kontrakt/andelsodling?

*I butiken ska det finnas mer grödor så en kan köpa till förrådet hemma.
*Ska alltid finnas ett basutbud i butiken av potatis, morot, kål, lök,
vitlök, betor..
*Viktigt att ha hela ens behov på ett ställe
*Självplock under säsong
*En mindre ekolåda med säsongens skörd för ett litet hushåll + köpa
basvarorna i butiken
*Inköpsföreningen ska erbjuda en ‘buffertfond’ så odlaren ska kunna
satsa i början på säsongen.
*Under säsongen kan odlaren presentera vad som finns att köpa/skörda
varje vecka. En ny arbetsgrupp/grönsaksgrupp som kontaktar odlarna o
samlar information inför varje torsdag då butiken är öppen.
*Torkade grönsaker, kan någon odlare rikta in sig på att erbjuda det?
*Beställa syrat av lokala odlare

Fråga nummer tre handlade om hur vi lokalt kan arbeta med integration
och grönsaksodling. Det kommer bli en grupp som tar dessa frågor
vidare då de ligger utanför projektets ramar.