Ny lokal världsmat i butiken

Nu finns det  LupinTempeh i frysen på Inköpsföreningen!

Vill du veta mer……

Vad är Tempeh?
Traditionellt är tempeh fermenterade soja bönor med sitt ursprung i Indonesien. Våran tempeh är gjord på Marcus lupiner som odlas ekologiskt i Sverige och tillverkningen av den sker hemma hos oss och är helt plast fri!!

Det är väl känt att temple stödjer oss i våran matsmältning. De gör det genom att när de inokulerade svamp sporerna (rhizopus) startar sin nedbrytning av lupinerna bildas tre viktiga enzymer. Dessa är inte främmande för kroppen utan något som vi själva producerar för matsmältningen men ofta inte tillräckligt eller inte alls. Genom att vi äter tempeh bistår vi kroppen med dessa naturliga enzymer som hjälper oss att bryta ner fett, proteiner samt stärkelse och kolhydrater. Under denna nedbrytning frigörs även vitaminer och mineraler från lupinerna och gör dem lätt tillgängliga för oss. Detta är endast en av många hälsofördelar med att äta tempeh!!

Så hur tillagar man den?
Jag skulle säga att mitt favorit sätt är att marinera den över natten för att sedan tärna upp den och steka den tillsammans med goda grönsaker. Den absorberar ganska mycket olja och där med alla smaker som tillsätts. Men den är jättebra att ångkoka, lägga ner i grytor eller soppor, steka eller baka som helbit för att lägga in mellan två skivor av Johannas goda bröd med lite grönsaker som en vegoburger. Den funkar även bra att lägga på grillen eller steka upp till taco! Ja, låt fantasin flöda!

Hannah & Benjamin
<msh.mattsson@gmail.com>