in bottnabulletin #12

Bottna filosofi

Vi tror att man kan förbättra sitt tänkande om man tränar att tänka. Det är inte konstigare än att man blir starkare om man tränar kroppen. Men man kan alltid fråga vad det ska vara bra för. Träning av kroppen ska ju vara bra för hälsan men är tanketräning bra för själen? – inte självklart, den behöver en moral i botten om man inte nöjer sig med smartness. Att leva bra handlar mer om att kunna stå för det man gör än att bli mycket framgångsrik. Där kan man ha glädje av starka tankar.

Exempel på en stark tanke: det är ett misstag att tro att pengar är det viktigaste i livet. Alla vet att det är moraliskt fel att sätta pengar som det högsta och därför blir vi också upprörda när bankerna låter sig bli tvättomater för storskurkarnas blodspengar, som nu senast i Baltikum. Men det är svårare att tänka att de som sedan sitter och urskuldar sig är patetiska när de gör det. Det är ett självskadebeteende som är svårt att få syn på. De har ju bara tänkt mer på bankens resultat än på offren för kriminaliteten och årsredovisningarna har sett mycket bra ut.

Men detta innebär att siffrorna har varit viktigare för dem än människorna. Detta är ett misstag och det är faktiskt synd om dem när de gör det misstaget, det drabbar deras egen mänsklighet och den förlusten vägs inte upp av deras fantastiska inkomster.

Med stöd av tänkandet kan man alltså beklaga dessa höga bankchefer och själv bli lite lugnare, cheferna har missat något viktigt i livet. Och hur kan man vara så säker på det? Jamen, det är ju för det man studerar filosofi! Då blir man säkrare i tanken, men tyvärr också osäkrare eftersom tanken hela tiden vill vidare…

Bottna filosoficirkel: Platon och Aristofanes varannan torsdagkväll i Café Olivia, kontakta Gunnar Bäck gunnar.back@telia.com.
Café Existens: varannan lördag 10-12 i Café Olivia.
16 mars Gunnar Bäck: “Språket talar mig.”
30 mars Britta Kleberg: “Kvinnor som överlevt – trots allt. Bekantskaper i Zimbabwe sedan 25 år.”
13 april Margareta Ingelstam: “Kan deras visioner bli vår verklighet?” Om fredskvinnor, förebilder, fredskultur och dagens utmaning.
27 april Andreas Hernquist, (ännu ingen rubrik)