in bottnabulletin #19

God jul och gott nytt år önskar Scenkonst Gerlesborg

Det blir annorlunda i år.
Vi har bjudit in till glögg- och högläsningskväll vid den här tiden, alltsedan Scenstudion blev färdig. Det skulle ha blivit det femte året i år.
Gunilla skulle ha läst Selma Lagerlöfs ”Gudsfreden” och Eva och Michael och några av scenkonstkursdeltagarna skulle ha sjungit något årstidsspecifikt.
Så blir det inte och ni vet varför.

Men varför inte ta tillfället i akt och träna på telepatisk samvaro?
Sagt och gjort, vi gör så här:

Måndagen den 21 december – på självaste vintersolståndet – vid 19-tiden, sätter var och en på en kastrull glögg på spisen, tänder minst nio stearinljus (eller så många som krävs för att du ska kunna läsa), häller upp glöggen i mugg/muggar, ser till att du och eventuella närvarande vänner sitter skönt.

När allt detta är gjort börjar du läsa Selmas berättelse ”Gudsfreden” högt. Du hittar den i samlingen ”Osynliga länkar”. Om du inte redan har den kan du beställa den på bokborsen.se eller så kan du få texten av oss – beställ på gunilla.rahm@scenkonstgerlesborg.se (eller ladda ner den här -red.)

När högläsningen är över – det tar ca 40 min – spelar du ”Silent Night, Holy Night” med Mahalia Jackson. Ta sedan på dig ytterkläder, gå ut i den – förhoppningsvis – stjärnklara kvällen och hälsa en ljusnande framtid välkommen!

När vi står där i mörkret och ser ut i universum hoppas vi att den telepatiska samvaron har fungerat och att alla ska känna att vi är en del av en större gemenskap.

Varför ska man läsa Selma Lagerlöfs berättelser idag? Författaren har ju varit död 80 år!

Det får man svar på när man läser Anna-Karin Palms biografi över henne, den heter ”Jag vill sätta världen i rörelse”. Nedanstående citat ur boken ger en vink om varför:

”I Lagerlöfs universum finns kontakten bakåt, mot föregångarna; där är naturen ofta besjälad och måste mötas med respekt; där är kärleken en kraft som kan förflytta berg och bryta gamla mönster. Friheten är möjlig, tycks hon säga, men dess förverkligande kräver hårt arbete och en lika sträng blick på oss själva som på grannen. Och även om den värld hon skriver fram ibland är grym och hård, så finns där också ett hopp – i det faktum att vi människor är större än vi alltid förstår, rikare utrustade och ständigt stadda i förvandling.”

Berättelsen ”Gudsfreden” genomsyras av kristna begrepp men låt inte det avskräcka dig även om du annars ställer dig skeptisk till religioner. Där finns mycket livsvisdom att hämta för alla, oavsett livsåskådning. Man förstår att författaren hade stått vid Greta Thunbergs sida om hon hade levt nu.

Glöm nu inte:
Den 21 december kl 19 möts vi i telepatisk samvaro runt berättelsen Gudsfreden!

Ha en fröjdefull midvintertid och så hoppas vi på ett nytt, friskt 2021!
Eva, Michael och Gunilla