Torsdagsgrönt i butiken!

Högsommarvärme, havsbad och kanske… lök på grillen?

Nu finns det mycket färsk lök i kylen. Utmärkt gott att halvera och lägga på grillen med lite olivolja och flingsalt. Sedan kan ni göra ett örtsmör med persilja, vitlök och rivet citronskal (eller andra örtkryddor). Använd också gärna den gröna lökblasten till att göra ett grönt löksalt.

Lägg hackad blast i ganska mycket salt i en skål över natten. Fukten kommer dras ut ut blasten och smälta en del av saltet. Bred sedan ut det på ett stort fat eller form och torka på låg temperatur (ca 50) i ugn eller än bättre börja med att torka det utomhus och eftertorka så det blir riktigt torrt i ugnen. När det är torrt så kör i en mixer eller elektrisk kaffekvan till ett fint löksalt. Håller länge och är riktigt användbart.

Växthusgurka finns också, ett oumbärlig ingrediens i Tzatziki. ett gott tillbegör till grillningen som enkelt kan göra mjölkfri om en vill. På havre- eller sojayoghurt går det snabbt, men med blötlagda cashewnötter, tahini och citron så blir det säkert en hel del mer spännande (recept här).

 

Ekbladssalladen är också fortsatt väldigt fin!

Hälsningar
Marcus