Telefonbedrägeri, en varnande historia.

Varning för bedragare!

Jag vill varna alla så ni slipper råka ut för det som hände mig häromdan! Så här gick det till:

En man som sade sig heta Johan Wall från Svea Ekonomi ringde och sa att han bara ville att jag skulle bekräfta att jag tagit ett blancolån på 50000 kr. Det hade jag ju inte och inte någon anhörig heller! Då sa han att jag nog hade fått min identitet kapad eftersom det behövdes underskrift på papper eller mobilt bankID och det hade de fått, han ville bara kolla! Men nu skulle han hjälpa mig att anmäla detta till polisen och stoppa så att lånet inte gick iväg till det konto i Jönköping som stod som mottagare.

Han var väldig inkännande och suckade över dessa hemska bedragare! Men det skulle nog ordna sig bara jag följde hans instruktioner. Först skulle han koppla mig till Swedbanks säkerhetsavdelning, eftersom jag använder Tanums Sparbank Och det gjorde han. Det lät mycket autentiskt. med telefonväxel och dröjsmål och allt – fast det var en man i växeln och dröjsmålet var ovanligt kort. Sen svarade en annan man som sade sig heta Stefan Lindberg på Swedbanks särkerhetsavdelning. (Han talade med märkligt lik accent som den förre – i varje fall kom de nog från samma land).

Jag blev alltmer misstänksam, men ändå orolig – tänk om det var sant och de skulle skicka iväg ett lån på 50000 i mitt namn till ett okänt konto! Nu lotsade han mig mycket försåtligt till mitt bankID, dit han skulle skicka en länk så jag kunde bekräfta att jag inte tagit lånet. Jag skulle bara fylla i säkehetskoden så skulle han se till att lånet stoppades. Men då var jag tillräckligt misstänksam för att vägra. Jag sa att jag inte litade på dom. Jaha, då fick jag skylla mig själv, han kunde inte hjälpa mig eftersom jag inte ville samarbeta. Så nu skulle lånet gå iväg och jag skulle bli skyldig 50000 kr.. Jag lyckades avhålla mig från att skriva under och avslutade samtalet.

Jag ringde Svea Ekonomi, som faktiskt existerar. Någon Johan Wall fanns inte där men damen som svarade kände mycket väl till namnet – är han i farten nu igen! När jag Googlade på Johan Wall fann jag en insändare i Fagersta-Posten, där en kvinna berättade samma historia som min!.Nu har jag bytt bankID för säkerhets skull och kontaktat polisen, som tog det på allvar Det var mycket obehagligt det hela och jag var skakig länge efteråt.

Jag vet inte vad som hade hänt om jag fyllt i säkerhetskoden – och hur de överhuvudtaget kunde få in en länk i mitt BankID, det är mycket man inte begriper i denna märkliga virtuella värld. Vid googling på bovens namn efteråt fann jag att han lyckats lura ett antal på rätt stora summor pengar!

Efter några dagar fick jag meddelande från polisen att ärendet avskrivits.

Lena Jarlöv
<lena.jarlov@gmail.com>