in bottnabulletin #4

Efter en vår med seminarier

Det finns en hel del för allmänheten i Gerlesborg/Bottna. Det är konserter och utställningar, det är kafé ibland med berättarafton, det är föreställningar och föreningsliv i många former. Och det är seminarier. Omställningsseminarierna ligger nära Bottna bulletin.

Omställning? De flesta inser att vi behöver lära oss leva på ett bättre sätt i klimathotets tid, men det finns en del problem med detta. Måste allting göras om? Och vad menar man med “bättre”? Det är svårt och kanske farligt att vara helt tvärsäker i detta och vi ska vara frivilliga i det vi gör, fatta egna beslut som vi sedan kan stå för. Vi har rätt till liv och hälsa som alla andra. Vårens seminarier har varit en provkarta på “vad man kan göra”.

Kerstin Ehrnlund och Susanne Jansson pratade om varianter på bröd och matlagning, man måste inte hålla sig till komjölk och vetemjöl trots att en väldig livsmedelsindustri vill det. Man kan även samla mat i vattenbrynet, Linnéa Sjögren och Jonas Pettersson  gör det och lagar mat på olika algsorter, med japansk inspiration och gott resultat, de har en kurs den 26 maj, se kalendariet. Conny Jerer berättade om kompostering, han är en av pionjärerna i svenskt återvinningstänkande. Matti Turpeinen lär ha flest vitlöksvarianter på det norra halvklotet i sin trädgård, men han pratade om “biokol” denna gång, om hur träkol kan användas som jordförbättring, särskilt på lätta jordar.

Omställning handlar också om samhällets organisering. Stig Swedberg har kooperativt i många år och försörjt sig i Rio kulturkooperativ, numera omdöpt till Kulturlandskapet. De tar uppdrag, ofta inom arkeologi och miljökonsekvens där de har sakkunskap, och bestämmer gemensamt över sitt företag som är en ekonomisk förening. Jan Lindholm var med och startade en inköpsförening i Falun som indirekt har inspirerat Bottna inköpsförening. Han var också med och startade Miljöpartiet och sitter numera i riksdagen. Han undrar fortfarande hur det går till när man tar beslut – det är svårt att veta vem som bestämmer, plötsligt är tiden mogen för ett bra beslut och då kan det komma, men inte annars.

Till sist ska man ta sina egna beslut och göra sina egna avvägningar. Tillsammansodlingen gror och växer vidare, lokal mat. Ved från egen skog – men det klarar jag inte utan motorsåg, dvs fossilbränsle. Fester, men aldrig med annat än kravmärkt alkohol. Avvägningar. Vi fortsätter och det fortsätter. Fler kvinnor i höst.

Linnea Sjögren och Jonas Pettersson berättar om ätlig tång i våra vatten.

Linnea Sjögren och Jonas Pettersson berättar om ätlig tång i våra vatten.