in bottnabulletin #4

En bulletin i världen

En bulletin i världen

Här är nu det fjärde numret av Bottna Bulletin. Det blir det sista för säsongen, nu kommer utelivets tid. Vi återkommer till hösten och ett nytt år med såddar och skördar, samtal, slutsatser och nya frågor. Konst, fester, odlingar, filosofi och allt annat som hör till att bottna i livet. Vi håller kalendariet uppdaterat.

*

Vi tror det är bra att formulera tankar i vårt hörn av världen så att alla (som förstår svenska) kan läsa dem när de går ut i det väldiga Internätet. Ett tema som äntligen nått oss är frågan hur vi kan bidra till Sveriges stora flyktingmottagande, det var med i vårens sista Omställningsseminarium den 12 maj och kommer att fortsätta vara med. En tillämpning av det gamla slagordet “tänk globalt, handla lokalt”.

Man kan titta på en bit klippa nära sig och se den som att den är långt borta som ett stort berg. Delen kan motsvara helheten, det är bara perspektivet som behöver ändras. På motsvarande sätt tror jag det är i världen och där är det dessutom svårt att veta säkert vad som är stort och vad som är litet. Kanske lever vi i små förhållanden i Bottna med omnejd, åtminstone är vi inte så många och vi är sällan i TV. Men vi kan använda erfarenheterna från våra små förhållanden för att förstå den stora världen, för den stora världen är också liten och ingen vet hur stor vår lilla värld är, särskilt inte nu med Internätet.

Detta innebär att det vi gör har betydelse. Alla tittar på oss och vi tittar på alla. Om vi gör något som är nytt i världen, kommer alla att märka det förr eller senare, på ett eller annat sätt, ty sådan är världen. (Då kan man fråga hur man skulle veta vad som verkligen är nytt och då får man problem, därför att alla måttstockar är gamla och det är först i efterhand man kan förstå att detta nog faktiskt var nytt. Det är nog mera en slump att verkligen komma med något nytt, inget man kan planera.)

Men det måste inte vara nyheter. Det mesta förblir som vanligt: vi behöver mat och värme, dvs vi måste odla och umgås i hus som vi håller varma. Helst ska vi ha lite roligt också. Om vi lyckas med detta, blir det som något idylliskt som andra konstigt nog kan se på med längtan. Det beror också på att det blir så vackert hos oss i semestersäsongen. Nu gäller det att dra in afghaner och eritreaner med flera i denna vanliga skönhet. Kanske kan det ske i tillsammansodling.