in bottnabulletin #9

Café Existens våren 2018

Café Olivia KKV kl 10-12

Café Existens fortsätter under våren. En kortare eller längre inledning följs av samtal. Skorpor kommer att finnas. Tanken är att goda tankar ska spridas och uppstå i Bottna medan dåliga tankar ska motverkas.

24/2 Mena Macken Nyberg och Lars Nyberg: “Att driva ett livsstilsföretag – bröd och möten.” Mena och Lars byggde stenugnen till Lyckans Bageri och byggde också kafét, de lämnade kvalificerade jobb för ett riktigt slitgöra men deras bröd är bland det godaste man kan äta. Det räcker inte, människan lever icke av bröd allenast, men det är en god början på de möten som också måste till.

10/3 Hilal Suboh: “Integration – multigration”. Hilal kommer ursprungligen från Palestina och deltog som tonåring i den första intifadan, sattes i israeliskt fängelse, fick hjälp av en svenska och bodde i hennes familj några år, flyttade till USA och deltog i Obamas valkampanjer, återvände till Palestina som rådgivare åt palestinska premiärministern och bor nu i Hunnebostrand med Maha som är palestinsk människorättsadvokat. Han har något att säga om våra svenska förhållningssätt.

24/3 Lars Ingelstam: “Försvar, säkerhet och vänskapliga förbindelser.” Lars är professor emeritus i matematik med en mycket lång meritlista, bland annat var han en av grundarna till “Tema teknik” vid Linköpings universitet. På senare år har han reagerat mot hur Rysslandsbilden nästan enbart blivit en fiendebild; han har skrivit boken Grannlaga om detta.

7/4 Olle Törnquist: “Varför hotas demokratin i det Globala Syd?” Olle är professor emeritus vid Oslo universitet och bosatt i Sotenäs. Han är kännare framför allt av Indonesien, detta jättelika muslimska land, men följer också utvecklingen i Indien och Sydostasien.

21/4 Leslie Johnson: “Trädgården som konstpedagog”. Leslie är professor vid Valands konsthögskola och har en trädgård i Bärfendal som lär henne olika saker.

5/5 Eva Teorell: “Att mäta rum och tid… Den konstnärliga gestaltningens grundbultar?” Eva är konstnär, aktiv i Stockholm och Sotenäs, arbetar för närvarande mycket i glas men också andra tekniker; idéhistoriskt och indiskt bevandrad.

Gunnar Bäck – cafévärd