in bottnabulletin #10

Filosoficirkel

Det blir både Platon och Aristoteles. Aristoteles’ Fysik har nyligen kommit i svensk översättning, den första på 2300 år! och vi ska läsa den. Stellan Welin, som är professor emeritus i praktisk filosofi och bosatt i Hunnebostrand, har lovat hjälpa oss. Charlotta Weigelt, som har gjort översättningen, har lovat komma ner från Stockholm men inte när.

Aristoteles är svårtuggad andlig föda. Platon är lite mer lättsmält, det är dialoger där man kan läsa “nu förstår jag inte vad du menar, Sokrates!” och Sokrates själv är noga med att säga att han inte heller begriper så mycket, men… och så gör han en längre utläggning. Och Platon påstår en del som Aristoteles inte håller med om och det är ofta filosofins grundfrågor som vi fortfarande vrider och vänder på, existentiella frågor om tillvarons natur som lätt kan ge magknip om man inte behandlar dem på ett så systematiskt sätt som vi hoppas ska bli fallet i denna cirkel. Kan du ta dig igenom föregående mening, kan du också delta i cirkeln.

Litteratur:
Aristoteles, Fysik, Thales förlag 2017. 283 kr på bokus.com
Platon: Skrifter, bok 4, Atlantis förlag. 299 kr på bokus.com

Det blir varannan torsdag, kl 19 på Café Olivia, KKV Gerlesborg.

Start den 13 sept när arbetet presenteras och vi lägger upp närmare plan för cirkeln.
Den 27 september kommer Stellan Welin. Därefter får vi se!

Ingen avgift. Välkommen! 

Gunnar Bäck, cirkelledare

PS. Redan torsdagen den 6 september bildar vi den ideella föreningen Bottna filosofi, som är tänkt som grundval för att söka ekonomiskt stöd och även diskutera och samråda om verksamheten, i Bottna filosoficirkel och Café Existens. Kl 19, Café Olivia, alla välkomna.