in bottnabulletin #11

Matväven i Bottna #1 – Bra bönor + recept

Som ett nytt inslag i Bulletinen kommer vi dela tankar omkring mat, livsmedel, käk, krubb, matvaror och matvanor. Så mycket som möjligt utifrån vår lokala horisont. Tankar om mat innefattar såklart också recept.

Först ut är måhända et icke överraskande livsmedel för er som känner mig. Åkerbönor, eller Favabönor som jag kallar den efter min process av rensning och skalning. Lite extra kul är det att åkerbönor (som är samma växt som bondbönor men mindre) hölls i odling och folkligt bruk i Bohuslän längre än på andra platser i Sverige. När köttkonsumtionen ökade så ansågs baljväxter (ärtor och bönor) vara fattigmat och  förpassades därför till djurfoder.

Först några rader om varför jag vurmar för Åkerbönor. Först och främst, jag tycker dumt att inte använda dem som livsmedel. Vi odlar gigantiska mängder av dem i Sverige, och vi har gjort det under lång tid. Väldigt lång tid. De har varit här långt innan de andra bönorna som vi vanligtvis kanske tänker på (kidney, bruna bönor, osv) som alla kom från sydamerika och vidare till oss någon gång under 1700-talet.

Åkerbönor har en helt annan tålighet för vårt klimat än andra bönor och är lämpliga att odla i större delen av landet (de går bra ända upp i norrbotten). Detta tillsammans med att de verkar som kvävefixerare till jorden och bärmed minskar behovet av gödsling också för efterföljande grödor. Att de dessutom är med sina många stora blommor är bra för pollinerande insekter som humlor etc. gör inte saken sämre. Detta har bönderna ju insett och de odlas idag överallt , men tyvärr bara som foder till andra djur som vi sen ska äta eller mjölka. Det är inte svårt att förstå att det är generellt bättre ju färre steg energin och näringen behöver ta innan vi i oss den.

En stor ökning av odlingen har skett de senaste åren, antagligen främst för att det ses som ett bra foderalternativ till importerad soja från tveksamma odlingar. Samtidigt som denna ökning av odlingen så importeras stora mängder bönor till oss människor. Kina och kanada är stora leverantörer till Sverige, något som också visar sig när vi tittar på säckarna i vår inköpsförening… Något att fundera över…

Så ett snabbt recept.

Idag gjorde jag en slags hummus av det som årstiden erbjuder, lysande gul i dessa mörka dagar.

  • Koka upp 2,5 dl torra favabönor (behöver inte blötläggas innan) och låt koka med lite salt i ca 25 min.
  •  I en annan kastrul, stek en halv hackad purjolök (eller gul lök) + en vitlöksklyfta i olja. Samt rör ner ca 4-5 dl vintersquash/pumpa i tärningar + en halv chile.
  • När bönorna är mjuka så rör ner dem i squash/lök blandningen tillsammans med en del av vattnet de kokat i och låt det puttra under lock tills squashen är mjuk.
  • Krydda med salt, peppar, gurkmeja, spiskummin, riven muskotnöt och rör gärna ner 1 msk äppelvinäger och lite extra olja (gärna kallpressad rapsolja eller olivolja).
  • Låt det stå på eftervärmen ett tag och mixa sedan med mixerstav till den konsistens ni önskar. Det funkar också bra att bara mosa med en gaffel om ni gillar mer bitar.
  • Gott till kokt nakenhavre eller annat gryn.

Hör av er om ni har fler tankar omkring lokal mat, recept osv!
bottnabulletinen@gmail.com

/Marcus Nordgren