in bottnabulletin #13

Lokalproducerad scenstudio i Rörane

I sommar kommer en ny dansstudio stå färdig efter fyra års byggande. Virket är lokalsågat av närväxande träd, filmjölken i takfärgen är inhandlad i Bovall. Detta blir den tredje scenstudion inom två mils radie. ”Det här är en sån fin plats som jag tror att fler vill komma till och inspireras av” säger Hans Fredriksson.

Efter en smått ringlande färd på grusvägen kommer vi fram till den gamla gården Rörane som den gula skylten längs 891:an skvallrar om. Under takfoten till det vita huset hänger något som liknar vita högtalare. Fast istället för på högkant är de monterade i liggande läge. Det är husrum till fyra par tornseglare som bodde på vinden när Hans och Helena Fredriksson köpte stället i mitten på 90-talet. Men en dragig vind tycks bättre än mossinredda fågelholkar, för bara ett av tornseglarrparen tackade ja till besittningsrätten.

– Redan då, för 23 år sedan, hade vi en idé om att göra något med ladan, men det var först för fyra år sen vi påbörjade arbetet med att bygga en studio, berättar Hans Fredriksson.

Nu i sommar när scenstudion i Rörane blir klar kommer den främst att användas av de närmaste. I praktiken kanske mest av Meleat Fredriksson som är dansare och koreograf. Kollegor kommer också att få använda lokalen, men för utomstående finns inte tillräckligt med sovplatser och bekvämligheter.

– Jag tror det här stället kommer sälja in sig själv så småningom. Men i början kommer det nog bara användas av människor vi känner så vi får en uppfattning för vad som fungerar och vad som måste åtgärdas, vilka krav som ställs på uthyrning, säger Meleat.

Näst på tur står därför toalett och dusch. Sen fyra övernattningslägenheter och ett kök. Först då kommer den ideella föreningen att kunna hyra ut studion och erbjuda residens. Det är oklart när allt kommer vara klart. Hans bygger mest hela tiden, Meleat så ofta hon kan. Även Meleats partner Jacob Petersen, arkitekt till yrket, hjälper till, både med det praktiska och ritningar.

– Hans hade köpt in hundra fönsterglas och ladan har ju bjälkar som inte kan flyttas. Så med de begränsningarna började jag skissa. Vi har stora fönster åt norr för att släppa in ett lugnt ljus som inte ändras så mycket oavsett väderlek utomhus, berättar Jacob som skrivit en masteruppsats med Röranestudion som studieobjekt.

Till hösten kommer vi alltså att ha tre scenstudior inom drygt två mils radie. Byggmaterialet till studion i Rörane är lokalsågat av närväxande träd. Takfärgen består av filmjölk och krita, inköpt i Bovall och Göteborg. Glaset var en felbeställning och hade kanske inte fått någon annan användning om inte Hans fått köpa loss dem. Det mest icke-ekologiska och långväga är skruven.

Något som Hans Fredriksson gärna lyfter fram är att rummet går att forma på olika sätt. Golvet är specialbyggt för att ha en behaglig och ergonomisk svikt, men det finns även annat golv som kan läggas ut tillfälligt. Med några bänkar kan rummet bli en biosalong för 50 personer. Ljusföreställningar och utställningslokal är andra tänkbara användningsområden.

– Det här är en sån fin plats som jag tror att fler vill komma till och inspireras av. Hit ska olika grupper kunna komma, bo nära varandra och arbeta koncentrerat, utan något annat som stör.

Den som vill veta mer kan besöka Rörane scenstudios tillfälliga hemsida: http://www.rorane.se/