in bottnabulletin #14

På väg mot fossilfritt Bottna

Det är inte direkt någon nyhet att klimatet i världen håller på att ändras och att vi måste ändra våra system och levnadsvanor för att motverka detta. Samhället måste sluta bränna fossilt bränsle. Det är lätt att säga men när det kommer till praktiken är det inte så enkelt eftersom det kräver en väldig omställning. Preemraff i Lysekil är Sveriges näst största hamn och den lossar bara olja. Systemen är tröga men man kan säga att arbetet har börjat.
Frågan är vad vi kan göra som bor i Bottna med omnejd. Vi är några som jobbar på saken. Det gäller samåkning, bilpool och solceller.

1. Samåkning
Vi håller på att öppna en Google-kalender där man kan föra in vart man ska åka och när, eller vart man skulle vilja åka med och när. Se handledning här intill! Eller kom till Café Olivia kl 18, den 31/10, 7/11 eller 14/11! Eller ring som du brukar…

2. Eldrivet
Folk skaffar sig elbilar nu. En god vän jobbar i Strömstad sju mil hemifrån och kör elbil varje dag, laddningen räcker gott och väl till det, sedan står bilen på laddning över natten. Han har ingen annan bil. Många kunde göra som han.

3. Fossilfri bilpool
Bilar står stilla för det allra mesta men är inte gratis för det, oftast undviker man att tänka på hur dyra de är. Man kan gå i lag och dela på kostnaderna och bilarna. Då får man bilda en ekonomisk förening som äger bilflottan. Om man vill försäkra sig om att det alltid finns bilar att tillgå, kan man ha avtal med vanliga biluthyrningsfirmor.
Tydligast fossilfritt är elbilar, men dieslar går att köra på HVO 100 som görs på växtfetter. Allt fler bilmärken godkänner detta.

4. Solceller och laddstolpar
När samhället blir mer elektriskt, behöver det produceras mer elektricitet. Sol, vind och vatten är det som gäller. Solceller på taken och anslutning till nätet och laddstolpar för snabb laddning av bilpoolens elbilar.

*
Det finns en del att tänka på och planera i detta, men det är en enkel plan som går att genomföra.
Samåkningskalendern har vi, det är bara att ansluta sig (och man annonserar förstås bara de resor som man vill ha sällskap på).
Elbil kan man skaffa sig när man byter bil, det börjar finnas begagnade och man kan leasa också.
Bilpool ska vi starta en och solceller blir allt vanligare.
Laddstolpar får man stöd för att sätta upp, tills vidare.
Och vi kunde också fundera på hur man kan dela på arbetsfordon.

Vi är en mindre grupp som kör vidare med detta, åk med, eller ta en ratt!

/ Gunnar Bäck