in bottnabulletin #15

Fara och möjlighet

Nu är det ett nytt decennium och det är de nästa tio åren det ska ske. Denna bulletin får lov att handla mycket om detta, men inte bara, vi ska leva medan vi överlever.

Vi satt och lyssnade tillsammans några stycken, på Johan Rockströms Vinter-program i radion. Det var drabbande, skrämmande. Vi har länge hört att det är fem i tolv och att något måste göras, nu, för att ställa om till miljövänligt och i viss mån har vi gjort det. Men det räcker inte, vi behöver accelerera. Och det kan vi. Helena skriver om kvinnlig omsorg som en del av lösningen och jag tror hon har rätt – fast det gäller att se sanningen i vitögat och handla därefter, vare sig man är kvinna eller man.

Rockström räknade upp tio sorters åtgärder som bör och måste sättas i verket under de närmaste tio åren. En del kräver politiska beslut av parlament och regeringar och helst i alla länder och dem kan inte vi fatta ensamma i Bottna med omnejd – men en del kan vi arbeta med tillsammans lokalt, och då ska vi förstås göra det. Vi ligger risigt till, men som tur är finns det saker att göra – så då gör vi dem vilket ska bli roligt. I stort sett är det ju trevligt att rädda världen.

– Fossilfritt Bottna. Läs mer längre ner.
– Lokal mat. Bygg ut våra lokala näringskedjor. Det är Bottnafjordens inköpsförening och odlingsringen kring den. Mer om den i nästa nummer!
– Kolsänkor. Förbättra jordarna och låt dem ta hand om kolet i atmosfären. Läs Bobans inslag längre ner.
– Havet. Det finns tång som växer en halv meter om dygnet och går bra att äta… dags att ta upp havsbruket? Symbioscentrum i Kungshamn håller på med fiskodlingar på land och till havs – vi återkommer till dem under våren.

På SVT Play ligger “2040 – en framtidsfilm”, som visar olika tekniker och idéer som redan finns. Vi vet tillräckligt för att greja klimatkrisen. Det gäller bara att sätta igång.

Då blir fördelen att man kan veta vad man håller på med, vilket annars inte är så lätt alla gånger.

Denna bulletin är lite kortare än vanligt men den följs av en ny redan den 29 feb och det i tryckt form.

Det blir ett Jubileumsnummer för Bottnafjordens inköpsförening som har tjugoårsjubileum på Skottdagen den 29 februari – för att fira, dels att vi kom till Skott efter det att Gerlesborgshallen lagts ner, och dels för alla de Skott föreningen har satt och sätter inför framtiden. Mat Möten Möjligheter. M M.