in bottnabulletin #18

Filmer för höstmörkret

Jag har två filmtips, två till synes ganska olika filmer som visar bredden av vår mänskliga tillvaro. De har båda på ett eller annat vis människans tillstånd i fokus, hur vi har makten att skapa både himmel och helvete här på jorden, och att livet oftast är en blandning av de båda.

Den ena handlar om informationstekniken, hur detta ‘oskyldiga’ verktyg med oförsiktighet (positivt eller måhända naivt tolkat) nu riskerar att trasa sönder demokratin, ja själva den sociala väven i samhället. Och det i en tid då behovet av en gemensam kraftansträngning och vision för ett annat liv på planeten är större än någon gång tidigare.

Den andra rör vid något djupare. Hur vi kan samspela i med det ‘mer än mänskliga’ livet här på jorden. Men också hur vi hela tiden måste hantera varandra, oss själva, och att det kanske är den största utmaningen.

/ Marcus Nordgren