in bottnabulletin #23

Att dreja en teskål

Knåda lera, ca 5 kg blandad vit och röd stengods, tills leran blivit mjuk och smidig.
Rulla till ”baguetteform” och skär sedan leran, med hjälp av skärtråd, i lagom stora bitar, ca 300 g/styck. Forma till drejvänliga klösar. Lägg klösarna i fuktigt tyg och plasta in.
Lägg detta paket intill drejskivan.  Fyll en skål med ljummet vatten och placera även den intill drejskivan tillsammans med nödvändiga verktyg såsom svamp, drejsken, keramiknål, bambupinne med höjd- och breddmått samt skärtråd.
Sätt dig tillrätta bakom drejskivan, sätt på strömmen, ta fram en av klösarna ur paketet och släng den mitt på drejskivan, tryck till så den fastnar ordentligt. Starta drejskivan genom att försiktigt trampa på pedalen, hitta rätt hastighet,  blöt ner händerna i det ljumma vattnet och forma därefter händerna runt klösen. Pressa leran mot centrum och låt den växa upp i en kon. Pressa därefter ner leran igen. Upprepa detta tills klösen är helt centrerad. Leran får aldrig bli torr, se till att fukta händerna i det ljumma vattnet med jämna mellanrum.
Sänk hastigheten en smula och lägg båda händerna runt klösen, lyft tummarna och pressa ner dom mitt i klösen och skapa ett litet hålrum. Låt vänsterhanden ligga kvar runt klösen, använd pek- och långfinger på höger handen och tryck ner dom i klösen, stanna ca 1 cm ovanför drejskivan, kontrollera med hjälp av keramiknålen. Skapa en botten genom pressa pek- och långfinger mot bottnen och sedan sakta dra leran mot dig. Pressa bottnen ordentligt genom att låta fingrarna trycka bottnen från centrum och ut och därefter utifrån och in mot centrum.
Låt fortsatt vänster hand hålla om klösen, forma nu tumme och pekfinger på höger hand till ”en klo” och drag upp leran, från botten och upp, luta lite innåt för att behålla kontrollen över formen. Upprepa detta tills lerväggen fått en tillfredsställande tjocklek och höjd. Använd måttet på bambupinnen. Forma sedan skålen genom att trycka inifrån med höger tumme för att få till önskad rundning och diameter, håll fortsatt om skålen med vänster hand som stöd. När höjd och diameter är tillfredställande, tag svampen och ta upp överflödigt lervatten ur skålens botten, rätta till kanten genom att försiktigt lägga på svampen och ta bort ev. vassa partier.  Tag drejskenet och ta bort lite av leran vid skålens fot.

Tag skärtråden, sänk hastigheten lite till och skär av skålen genom att trycka skärtråden mot drejskivan samtidigt som du för den framför dig och under skålen. Stanna drejskivan och lyft försiktigt av skålen. Voilà !

Annett Florén
info@annettfloren.com