in bottnabulletin #26

Mörkret i Tosenfjorden 17 november 2012

Det var i fjorden Tosen 00.50 sjuttonde november. Jag har aldrig sett ett sådant mörker, man såg absolut ingenting. Om det är plankton i vattnet kan man ju se vågsvallet. Molnen brukar ha någonslags ljusare ton från himlen. Men här i fjorden under de höga bergen blev det mörkt. Vi såg inte ens båtens egna lanternor spegla sig i vattnet. Bergen var bara tvåhundra meter från oss men det gick inte att urskilja några konturer. Inte ens vattnet under bryggan såg man. Det var som att båten låg stopp, som att den inte rörde sig för man hade inget att förhålla sig till. Jag släckte ner alla instrument så jag skulle kunna se mörkret. Många gör inte det, så för dem spelar det ingen roll om det är mörkt eller ljust, dag eller natt, de tittar bara in i några skärmar. Men är man på bryggan får man ju försöka se det som är. Och det var mörker. Jag har aldrig sett något så svart. Och det var fint.

Berättat av Rolf Johansson för Lisa Åstrand