Cashewnötter och torkad mango på schyst sätt!

Nu har vi fått in stora och fina cashewnötter i lösvikt. Naturella och rostade/saltade. De kostar lite mer än vad vi är vana vid, men å andra sidan, har ni sett hur mycket jobb det är med att få fram en cashewnnöt? Och har ni hört om förhållandena för många av arbetarna i Indien och Vietnam som halvmanuellt skalar de svåröppnade och frätande skalen?

Här en bild över frukterna, där cashewnöten är bara är det yttersta delen på en frukt stor som ett äpple.

Nötterna har vi denna gång beställt från den svenska importören North & South Fair trade och såhär skriver de om cashewnötterna:

Våra cashewnötter är hela, ovanligt stora och av unikt hög kvalitet. Det finns två varianter, naturella och rostade & saltade.
Nötterna kommer från träd som växer vilt i den torra buskdjungeln på nordvästra Sri Lanka. Området ägs av staten och träden varken gödslas eller utsätts för bekämpningsmedel.
Nötterna skördas på beställning från North & South Fair Trade av bybor i närliggande byar. De rostas, saltas och förpackas åt oss av en grupp kvinnor som arbetar på fair trade företaget Ceylon Organic Exports

196 kr/kg är priset och det är de väl värda.


Den torkade mangon från Burkina Faso är plockad, torkad och förpackad av CDS, Cercle de Secheurs, en organisation som består av och ägs av kvinnogrupper runt om i landet. Den är också något helt annat än de sockerkokta mangobitar som vi vanligtvis stöter på i ‘naturgodis’-hyllan på ica.

22kr/påsen för den.


Om du vill vara med och se över vårt sortiment så kan vi skapa grupper med ansvar för olika varugrupper, ta reda på bakgrund och historia och se om det finns alternativ. Vi kan börja diskutera detta på forumet här: https://bottnafjorden.se/inkopsf/wp/tema/vad-vill-vi-ha-i-vart-sortiment/

Eller hör av dig till Marcus Nordgren : murkas@gmail.com