Medlemsmöte / Söndag 20 sept kl 15:00 – 16:30 / Stensalen KKV

Nu är det dags för höstens första medlemsträff i föreningen! Det är viktigt känna delaktighet i skapandet av den förening vi vill ha, och att föreningen verkligen är en livaktig del av vårt lokala trakt. Så kom på träffen!

Vi möts och får först en presentation av vad projektet ‘Lokalt odlad mat’ innebär och delar sedan upp oss i mindre grupper för att utbyta tankar omkring lokal matproduktion. Det kan vara alla aspekter, allt från vad du som konsument önskar kunna köpa i inköpsföreningens butik eller om du själv vill vara delaktig i odlingar, till vad ni som producenter önskar.

Här kommer en introduktion till förstudien:

Förstudien ‘Lokalt Odlad Mat’ som fått stöd från Västra Götalandsregionen ska under hösten och vintern undersöka och initiera former för samarbete mellan lokala odlare och Bottnafjordens Inköpsförening. Vi är en arbetsgrupp som arbetar ideellt med detta samt en arvoderad projektledare, Marie Porali. Om det finns fler som vill ansluta sig till arbetsgruppen så är ni välkomna, kontakta i så fall undertecknad! Projektet kommer kontinuerligt informera om vad som händer genom en blogg via inköpsföreningens hemsida. Här hittar du den:
https://bottnafjorden.se/inkopsf/wp/category/projektet-lokalt-odlad-mat/

Nedan beskrivs bakgrunden till förstudien, och vad arbetsgruppen ska genomföra.

De senaste året har föreningen varit medarrangör för en föreläsningsserie med rubriken “Omställning Bottna”. Ett av resultaten från föreläsningsserien var en önskan om att skapa förutsättningar för att fler lokala livsmedelsproducenter ska kunna sälja sina produkter till våra medlemmar. På så vis skulle vi kunna bli mer oberoende av att köpa mat som har fraktats långa sträckor samtidigt som vi skapar meningsfulla arbeten och inkomster lokalt.

Genom nätverksarbete mellan lokala odlare och Bottnafjordens inköpsföreningen ska projektet hitta vägar för att som konsumenter få köpa närproducerad mat större delar av året eller året runt, och för odlarna få en inkomst och marknad för sina produkter. I projektet ingår också att försöka höja medvetenheten i föreningen omkring närodlade livsmedel och återfå en mer aktiv relation till råvarorna för vår mat.

Syfte:

  • Hitta former för ett samarbete som gynnar lokal utveckling och skapar nya arbetstillfällen för odlare.
  • Skapa strukturer för kontinuerlig samverkan mellan Bottnafjordens inköpsförening och lokala odlare.
  • Utveckla ett distributionssystem för närodlade produkter som kan ge odlare i trakten en tillförlitlig inkomst.
  • Skapa en försäljningsmodell för närodlade produkter som minimerar risken att färskvaror behöver slängas.
  • Ge inköpsföreningen medlemmar större möjlighet att handla lokalt producerad mat som motsvarar deras behov som konsumenter genom delaktighet i odlingsprocessen.

Arbetsbeskrivning för Arbetsgruppen Lokalt Odlad Mat:
Kartläggning av medlemmarnas önskemål.
Etablering av nätverk mellan odlare där Bottnafjordens inköpsförening är delaktig som köpare.
Hitta distributionsformer, t.ex. kontraktodling, matkasse, självhämtning eller självplock, försäljning i butiken etc.
Medlemsmöte
Nätverksträffar
Studiebesök
Föreläsningar (Omställningsföredrag på Kafé Olivia på torsdagar)

elvira
elvira med en del av förra åters vintersquash från tillsammansodlingen