Åter om Fotoutställningen + Om corona 19

Jag slarvade med siffrorna i förra utskicket. De rätta öpetttiderna nu på torsdag den 19:e mars är enl. nedan kl 17-20


En liten text som vi i styrelsen av inköpsföreningen vill förmedla i dessa tider.

Läs och dela: professor Agnes Wold, bakteriolog:

”Nu tycks det dessvärre som vi har fått inhemsk spridning av corona-viruset eftersom det dykt upp fall i Stockholm och i Kungälv som kan vara orelaterade till tidigare fall och utomlandsvistelse.
Folkhälsomyndigheten har höjt risken för inhemsk smittspridning till “mycket hög”

Om vi får spridning av smittan i den svenska befolkningen, så gäller nästa fas i epidemin. Prio ETT i den fasen är att skydda riskgrupperna. Äldre och personer med kroniska sjukdomar. Äldre personer bör hålla sig hemma så gott möjligt. Promenader ute är ofarligt, eftersom luftvägssmittor rent generellt framför allt smittar inomhus och sällan om man är ute i friska luften

Viktigast är att äldre absolut inte träffa snoriga barnbarn eller lätt förkylda tonåringar. Bara personer som är helt symtomfria och inte har eller haft någon luftvägsinfektion ska gå hem till äldre vänner och släktingar.

Corona-sjukdomen tycks ofta te sig så här: Några dagar efter att man smittats uppträder lätta symtom likanande innan en influensa bryter ut: lite ruggig, huvudvärk, lite muskelvärk, kanske lite feber och torrhosta.

När man har dessa diskreta symtom, som en ung person kanske glömmer efter ett par dagar, är man smittsam. Hos många går symtomen över. Men vi vet inte hur länge de smittar.

Andra får en kraftigare infektion som ter sig som influensa. Feber, muskelvärk, torrhosta och så vidare. Är man i övrigt frisk och ung eller medelålders är detta inte heller något problem.
Men hos kanske 10% kommer sedan en fas i sjukdomen då lungorna drabbas. De får problem med att syresätta blodet i lungorna. Man behöver hjälp med andningen och det sker i sjukvården.
PRIO 2 i den fas vi står inför är att se till att sjukvården fungerar och kan sköta de svårt sjuka. De måste ha de resurser de behöver och allt stöd för att fungera

Hur sprids smittan? Den dominerande smittvägen är troligen droppar som man andas ut när man pratar, skrattar, hostar eller bara andas. Munskydd hjälper inte ett smack för luften passerar på sidorna helt ohämmat.

Dropparna är relativt stora och tar sig bara någon meter innan de dimper i backen. Det är alltså vid vardagliga, nära kontakter med vänner, arbetskamrater och familj som smittan har störst risk att spridas.

Så tänk inte att det är farligt att gå till snabbköpet, men helt OK att träffa en kompis som varit lite snuvig förra veckan.

Morfar ska inte heller träffa ett barnbarn som varit utomlands och känt sig lite hängig några dagar, men sedan blivit bättre. Och glömt bort att hen haft en mycket lätt övre luftvägsinfektion.

Det finns vissa rapporter om fekal-oral smitta, alltså att viruset kommer ut i avföringen och att man via händerna överför det till andra, som smittas. Det är oklart om detta är ett marginellt fenomen eller inte. Man bör tvätta sig noga när man varit på toaletten.

Provtagning är bra, men om man inte blir provtagen måste man ta sitt eget ansvar. Då gäller att hålla sig hemma och inte träffa nya personer förrän man är frisk. Och ABSOLUT inga åldringar

Smittan sprids i många länder just nu och man vet inte vilket land den dyker upp härnäst. USA kommer att vara en stor smitthärd under överskådlig framtid. Res inte utomlands om det inte är absolut, absolut nödvändigt.

Även om UD inte avråder från resor, har alla ett eget ansvar. Det är inte läge för semesterresor nu utanför landet

För individer utanför riskgrupperna, unga och starka personer, är risken mycket låg för att bli svårt sjuk. Men unga människor måste begripa att de kan sprida smittan även om de bara har lätta symtom och att de bidrar till att öka risken för de äldre
För det enskilde gäller det att ta ansvar för att inte förvärra situationen.
Det gäller att
1) Skydda våra äldre och andra riskgrupper
2) Minska trycket på sjukvården så gott det går, de måste få koncentrera sig på de corona-sjuka

ÄVEN om man har smittspridning i samhället så är det meningsfullt att försöka dra ut på smittspridningen så långt som möjligt för att vinna tid, så att vården hinner ställa om och så att svårt sjuka kan vårdas.

****
Agnes Wold.
Sprid gärna så fler läser.