Odlarmöte 4 – Klåvans

Yngve och Tina.
21 januari

Yngve och Tina är sedan gammalt grönsaksodlare och leverantörer. Inte bara till lokala ICA (inte längre) utan också till inköpsföreningen. De kan att leverera Kålrot, Purjolök, Palsternacka och Dill. De kommer att odla mer grödor som Morot och Rödbetor men vet inte om det kommer bli tillräckligt stor skörd för att kunna leverera till butiken. Vi pratade om möjligheten att använda sig av gamla sorter, ex finns nu ett större intresse för olika sorters kålrot. www.kålrotsakademien.se

De har förvaringsmöjligheter på sin gård och kan leverera till butiken under en stor del av säsongen. Förvaringen kan också användas av andra odlare knutna till föreningen

De är intresserade av att ’dela arbetskraft’ under den intensiva perioden i maj då grödorna ska rensas. Med delad arbetskraft menar det kanske är flera odlare som är intresserade av att dela på en anställning för att en person under den här perioden. Annars blir det enbart några dagars arbete.

Om det finns någon som är intresserad av att odla med hästar så vill de gärna använda sig av dem. Osäkert dock om de har några redskap för detta?

De har en tanke om att dela maskiner med andra odlare, likt ett maskinbibliotek. På Klåvans gård finns det såmaskin, ogräsrensare. Det finns också intresse för bäddläggare, något som Cissi och Emil på Botnik har haft.