30 mar. – Café Existens + Elbilspool. 14 apr. – Bortom BNP

Café Existens

Gerlesborg, Café Olivia på KKV
Lördagen den 30 mars kl 10-12

Britta Kleberg 
Kvinnor som överlever. Berättelser från Zimbabwe.

Britta har hus på Skärkäll och har också jobbat som designrådgivare åt konsthantverkare i Zimbabwe under långa perioder och mött kvinnor som hon beundrar, som klarar att kämpa vidare när samhället nästan inte fungerar – och ändå har livsglädjen kvar.

Välkomna! Joakim har kafé.


Prata elbilar på Café Olivia!

På lördag kl 12.

Vi behöver sluta köra fossilt. Vi har inte råd att köpa nya elbilar de flesta av oss. Men vi kan dela på bilarna och kostnaderna. Ska vi skapa en bilpool för elbilar i Bottna-Gerlesborg? Några frågor i så fall:

  • köpa eller leasa?
  • hur många hushåll per bil?
  • hur dyrt får det bli?
  • service?
  • bilstation på kkv?
  • laddning?
  • system för bokning?
  • daghyra – långhyra?
  • storlek på bilar? märke?
  • organisationsform? knyta till inköpsföreningen?
  • annat?

Det blir en del att ta reda på och vi behöver dela upp frågorna mellan oss till ett nästa möte. Mer info här:Mer info här.


Föreläsning söndag den 14 april kl 18.00

Bortom BNP-tillväxt:
Scenarier för hållbart samhällsbyggande

Pernilla Hagbert, arkitekt, tekn.dr., KTH
Plats: Bottna Inn, Kvarnen, Skärholmen, Gerlesborg

Vårt samhälle står inför en omvandling av historiska mått för att närma oss ett säkert och rättvist handlingsutrymme inom planetens gränser.
Forskningsprogrammet “Bortom BNP-tillväxt: Scenarier för hållbart samhällsbyggande” har undersökt förutsättningarna för att planera för en hållbar framtid som inte behöver bygga på nuvarande ekonomiska logik.
Fyra scenarier för en hållbar framtid i Sverige 2050 har tagits fram, vilka alla innebär stora samhällsförändringar. Scenarierna fungerar som verktyg för diskussion och utmanar tankar om vad som är möjligt och vilka förändringar som kan och bör genomföras, inklusive förutsättningarna för policy, samhällsplanering och former för produktion och konsumtion. Pernilla Hagbert från KTH kommer att presentera scenarierna och ge en sammanfattning av slutsatserna från projektet.

Pernilla är doktor i arkitektur, med inriktning mot en hållbar byggd miljö. Hon jobbar som forskare vid avdelningen för Urbana och Regionala Studier på KTH och har varit del av projektet "Bortom BNP-tillväxt: scenarier för hållbart samhällsbyggande", där hon utforskat samhällsbyggnadssektorns roll och planeringens förutsättningar för radikal omställning.

För mer information om forskningsprojektet Bortom BNP-tillväxt, se: http://www.bortombnptillvaxt.se/

Läs slutrapporten Framtider bortom BNP-tillväxt här.

Ingen entré
Fika i pausen

Varmt välkommen!
Naturskyddsföreningen Sotenäs
Bottnafjordens inköpsförening

Bortom-BNP.pdf