Oktober 2021

Hösten berikar oss med fantastiska dagar som håller kvar lite känsla av sommar. Det är svårt att slita sig från skogen, trädgården och havet!
Idag när jag skall skicka iväg detta nyhetsbrev för utskick till er medlemmar så sitter jag och reflekterar över de senaste dagarnas regnande. Detta fått mig att inse hur bråttom det är med att ta klimatförändringarna på allvar. Några av oss var i butiken på fredag kväll och räddade alla säckar från golvet ifall översvämningen på KKV skulle nå oss också.

Nu när Coronarestriktionerna sakta börjar ändras så är planeringen för Café Olivia i gång med Torsdagssoppan och öppet på helgerna. Cafeét
kommer även ha öppet en tisdag i månaden med start inom kort. Håll koll på information om detta på hemsidan.

Den 9 augusti presenterade FN:s klimatpanel IPCC sin senaste rapport Climate Change 2021: The Physical Science Basis. Budskapet i rapporten är tydligt. Läget är akut. FN:s klimatpanel konstateras att redan inom 10-20 år riskerar vi att passera målet om att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader om inte radikala utsläppsminskningar genomförs. För att ha en chans att målet i Parisavtalet krävs att utsläppen av växthusgaser minskar med 45% till år 2030 för att vara på nettonoll år 2050. Samtidigt måste en rad anpassningar ske till de klimatförändringar som redan är här.

FN:s nästa stora klimatkonferens – COP26 – äger rum i Glasgow den 31 oktober – 12 november. Då samlas världens ledare för att förhoppningsvis fatta de politiska beslut som är nödvändiga för att undvika en klimatkatastrof.

Vi vill bjuda in till samtal och aktiviteter inför, under och efter FN:s klimatkonferens. Vad kan vi göra tillsammans och lokalt i vår trakt? Förutom att fokusera på hur vi kan minska våra utsläpp och bygga upp beredskap för ett nytt klimat vill vi rikta ljuset mot hur människor kan bli en positiv och livgivande kraft. Hur kan vi exempelvis bidra till återuppbyggnad av ekosystem, bördigare jordar och en ökad biologisk mångfald? Vi träffas efter torsdagssoppan med start den 23 september.

I butiken är vi igång med bemanning på torsdagarna mellan 17-19.
Vi fortsätter med samma Coronaregler som innan sommaren eftersom butiksytan är liten. Dvs max tre personer i butiken samtidigt. Munskydd och handsprit finns tillgängligt. Vi återkommer med information så fort vi ändrar dessa restriktioner.

Den 17 oktober klockan 15-18 i kommer vi ha en extra föreningsstämma/medlemsmöte. De lokaler vi vanligtvis brukar vara i är upptagna så nu får vi möjlighet att ses på ett nytt ställe. Vi har bokat Tossene bygdegård.

Vi börjar med en kort föreningsstämma då vi väljer en extern revisor eftersom denna post är vakant. Efter det formella mötet kommer vi fortsätta med samtal om föreningens framtid och inriktning. Verksamhetsplanen som antogs på den ordinarie föreningsstämman kommer att vara underlag för dessa gruppsamtal.

Det övergripande temat för diskussionerna kommer även att vara hur vi som förening kan medverka i den omställning till ett hållbart lokalt samhälle som måste ske pga av klimatkrisen.

Vi är ju en förening med ett växande medlemsantal, ökad omstättning i butiken och med många andra verksamheter. Vi i styrelsen vill att ni som
medlemmar är med och samtalar och skapar en riktning i det fortsatta arbetet.

Hoppas att ni är många som vill komma! Vi bjuder på en energikick efter styrelsemötet.
Anmäl dig till Britt som har mejl gmajsan160@gmail.com

Styrelsen genom Britt och Eli