2021 09 12 Bilaga 4

Gerlesborg 5 augusti 2021

PM – Revision av kultursystemprojektet, fas 2

 

Undertecknade, Siv Hermansson och Jesper Saltebro, har gått igenom räkenskaperna för slutrapportering av fas 2 till Kulturprojektet. Vi har fått bankkontoutdrag, verifikationslista och verifikationer som underlag för vår revision. Vi har inte haft tillgång till bankkontot och har därför inte kunnat göra en avstämning för att säkerställa att utdragen stämmer överens med verkliga saldon. Med den reservationen har vi bara en synpunkt som gäller fyra stycken fakturor/utbetalningar, nämligen till fyra av fem musiker som enligt faktura uppträtt i Tossene.

 

De fakturerade beloppen är på 999, 999, 999 och 998 kronor till Tomas Ahlstrand, Else Sternberg, Margareta Johansson och Anders Söderling. På dessa fyra fakturor finns ingen uppgift om att vederbörande har f-skattsedel. Enligt gällande regler, såvitt vi förstått, medför utbetalningarna ett arbetsgivaransvar som förutom särskilda skatteregler även inkluderar försäkringsansvar. (Gränsen för privatpersoner är 1000 kr/år, medan gränsen för ekonomiska föreningar är 100 kr/år.) Läs här: https://skatteverket.se/foretag/skatterochavdrag/kontrolluppgifter.4.7856a2b411550b99fb7800086379.html?q=kontrolluppgift

 

Eftersom de utbetalda beloppen per person hittills understiger 1000 kr för 2021 så tycks föreningen precis hamna under gränsen för arbetsgivaravgifter och (inkomst)skatteavdrag. Dock måste föreningen inlämna kontrolluppgift till Skatteverket för de ovan nämnda personerna. Inför framtida utbetalningar är det smart att be kulturutövare som inte har egna firmor att fakturera genom bolag såsom Frilans finans eller Carlssons nöje, alternativt att någon av dem som är godkänd för f-skattsedel fakturerar för alla bandmedlemmar (för mer tips angående musikanter, se arrangorshandboken.se).

 

 

Siv Hermansson                                                                                  Jesper Saltebro