2022 04 25 Anteckningar från lunchmöte med gruppdiskussioner

Anteckningar från lunchmöte med diskussioner.

Efter årsstämman 25 april 2022 diskuterades några ämnen.
Tanken var att vädra viktiga frågor bland föreningens medlemmar, och att börja förbereda för att så småningom kunna fatta beslut på en extra-stämma. Ämnena var: miljöpriset, kommunikation/hemsida, stipendieförslag, Ukraina och sortiment. Styrelsen och arbetsgrupper kommer att jobba vidare med ämnena. Detta är insamlade anteckningar från några av samtalen, sammanställda av Eli.

Miljöpriset
Eli och Britt pratade om hur vi skulle kunna använda prispengarna. Föreningen har tilldelats Tanums kommuns miljöpris år 2021. Vilket är 6000 kr. Ett förslag är att pengarna används till att köpa in bra och plastfria förvaringsbehållare till butiken. Vi har just nu inget bra förvarings-system för våra lösviktsvaror, När vi letar bland lösningar skulle vi kunna använda prispengarna för att eventuellt göra det möjligt att välja ett dyrare men mer miljövänligt alternativ.

Kommunikation/hemsida
Marcus och Helena pratade om att nå ut. Några frågor som kom upp var:
Hur engagerar vi yngre personer?
Och hur ökar vi kommunikationen mellan medlemmar?
Det finns ett ”forum” på vår hemsida, men det används för närvarande inte. Om det ska användas, behövs det i så fall en moderator? Kan ett digitalt forum engagera yngre medlemmar?

Stipendieförslag
Catharina och Mia Khyana pratade om ett stipendieförslag som arbetats fram (av bland andra Catharina). Inga nya idéer kom upp men de var överens om att det är ett bra förslag, värt att jobba vidare med.

Ukraina
Gunnar berättade om några initiativ som redan tagits för att stödja krigsdrabbade människor från Ukraina. Inga anteckningar/förslag lämnades in.

Sortiment
Claudia förde anteckningar och många deltog i samtalet kring sortiment, som är en bas i föreningen. Några av de punkter som kom upp var:
– Varifrån kommer de varor som finns i butiken?
– Konsumtionsmönster
– Hitta sätt att beställa
– Önskelista är inte ett demokratiskt sätt att bestämma sortimentet
– Förvaring
– Omvärlden
– Beställa grönsaker för hösten nu på våren
– Kontrakt med bönder
– Andelsjordbruk
– Alltid ekologiska varor
– Lista med närproducenter
– Presentera ställen
– Inventering

Förslag:
Vi annonserar för att hitta nya leverantörer. Kanske en artikel om Inköpsföreningen i Veckovis?
Bilda en arbetsgrupp för att hålla kontakt med odlare angående mängder, vilkor och annat