20220424 Bilaga 4 årsstämman

Revisionsberättelse

 

för

 

Bottnafjordens inköpsförenings (769605-4555) årsstämma, 24 april 2022

 

 

 

Vi har granskat valda delar av årsbokslut, bokföring och styrelsens förvaltning under det senaste räkenskapsåret. Vi anser att vår revision ger oss rimlig grund för att tillstyrka att årsmötet fastställer resultat- och balansräkning samt beviljar styrelsens ledamöter ansvarsfrihet för räkenskapsåret.

 

Vi vill dock uppmärksamma föreningen och den kommande styrelsen på två frågor, den ena av viktig ekonomisk karaktär och den andra av mer moralisk och symbolisk karaktär.

 

Det första vi vill uppmärksamma är de kraftigt ökade hyres- och driftskostnaderna för kafé Olivia och butikslokalen. Förr om åren har den genomsnittliga totalkostnaden för hyra, el och värme legat på ungefär 20,000-25,000 kronor. Totalsumman för förra året landar på mer än 60,000 kronor efter att ha räknat av hyresintäkterna. Ungefär två tredjedelar av kostnaderna hänförs till kafé Olivia. Vi rekommenderar föreningen att i ett första steg utreda en uppdelning mellan kaféverksamheten respektive inköps- och försäljningsverksamheten.

 

Den andra frågan handlar om vissa av våra varors ursprung, dels transporterat från andra sidan jordklotet, dels ifrån länder som styrs av olika typer av auktoritära ledare. Enligt vår uppfattning är det svårt att förena inköp från dessa länder med föreningens stadgar och andemening att främja (lokal) social utveckling och miljöanpassad konsumtion.

 

 

 

 

Svenneby-Bottna, 9 april 2022

 

 

 

 

Siv Hermansson                                                                                   Jesper Saltebro

Internrevisor                                                                                         Internrevisor