20220424 bilaga 5 Årsstämma

Social revision för Bottnafjordens Inköpsförening – verksamhetsår 2021

 

År 2021 har varit andra året under Covid pandemin. Detta har påverkat Bottnafjordens inköpsförening som social arena. Att omsättningen under 2021 sjönk med drygt 10 % fastän medlemsantalet i stort sett varit oförändrat, ger en tydlig fingervisning hur mycket själva mötesplatsen betyder för verksamheten.

Samtidigt visar verksamhetsberättelsen att ett gediget förändringsarbete pågår. På det sociala planet vill vi framhäva förbättringar inom kommunikationen mellan styrelsen och arbetsgrupperna. Flera tvärgruppsmöten har genomförts. Kontakten med lokala producenter har fördjupats. Resultatet syns på butikens hyllor där allt fler närodlade produkter ersätter varor från andra sidan jordklotet. Föreningen belönades också med Tanums kommunens miljöpris. Det är glädjande! Därför ansluter vi oss till internrevisorernas uppmaning att fortsätta i denna riktning.

Styrelsen har även utvecklat sin interna kommunikation till att skapa ökad tillit och social hållbarhet. Det bådar gott för det framtida arbetet.

Fastän möjligheten till allmänna möten varit begränsad, finns några händelser och aktiviteter att nämna särskilt eftersom de är betydelsefulla för sammanhållning i trakten. Kultursystemprojektet Samverkan Bottnafjorden, Rural Talks, Bottnafjorden glöder, Filosoficirkel, Café Existens, Bottna Bulletin och våra marknader är exempel på detta. Utvecklingsarbetet för Café Olivia har resulterad i en mindre renovering och ett utökad samarbete med KKV och G:21. Även det gläder oss!

När det gäller Café Olivia finns det i våra ögon en viktig distinktion mellan utgifter och investeringar och vi vill uppmana styrelsen att fortsätta satsningen på verksamheten som mötesplats. Medan tröskeln till inköpsföreningen kan upplevas som hög, är dörren till Café Olivia öppen för alla. Förhoppningsvis kan Café Olivia även i framtiden vara ingången för alla som önskar gemenskap kring en mer lokal och hållbar livsstil!

 

 

Tossene, 2022 04 23

Ami Engström

Joanna Schroeder