20221023 Medlemsmöte

Mötesprotokoll

medlemsmöte Bottnafjordens inköpsförening – mat, möten, möjligheter mm

sön 23 okt kl 15 -17.15 Lilla Galleriet, KKV

 

Närvarande: Claudia Theel, Marcus Nordgren, Boban Kalmar, Helena Kretz, Lena Jarlöv, Barbro Karnfält, Maria Cederqvist, Elsa Agelii, Britt Johansson, Eli Tistelö, Catharina Göransson.

 

  • 1 Mötet öppnas

 

  • 2 Till ordförande väljs Eli Tistelö. Till sekreterare väljs Catharina Göransson och till justerare Claudia Theel och Lena Jarlöv.

 

  • 3 Medlemsmötet befinnes behörigen utlyst.

 

  • 4 Fastställande av röstlängd. Se närvaro ovan.

 

  • 5 Dagordningen godkänns.

 

  • 6 Britt J presenterar först ekonomin i form av en kontoöversikt för att ge en bakgrund till kommande diskussion. Ekonomin är god. Frågan om butikens sortiment och lager diskuteras i smågrupper. Vilka parametrar ska vi ta hänsyn till och vilka principer vill vi följa? Eli T sätter igång samtal. Grupperna redovisar, anteckningarna samlas in och går vidare till sortimentgruppen för uppföljning. Beslut i sortimentfrågan: Praxis just nu är att de lokala producenternas varor inte får pålägget på 6 % eftersom priserna annars skulle bli för höga.

Eftersom vi tidigare inte fattat något formellt beslut kring detta ställdes frågan till mötet som beslutade att påslaget med 6% inte ska tillämpas för lokala producenter.

 

  • 7 Stipendieförslag. Eli T presenterar förslaget från 2020 om inrättande av ett stipendium för årlig utdelning. På medlemsmöte hösten 2021 togs beslutet att gå vidare, men ingenting har ännu hänt. Flera röster i diskussionen: Det är nytt och inspirerande. Det är onödigt, sänk hellre priserna. Hellre engagera flera medlemmar. En poäng är att visa uppskattning mot en producent som får tillfälle att synliggöra sina varor. Det vore ett statement för inrättande av inköpsföreningar. Mötet beslutar att bordlägga förslaget till nästa årsmöte.

 

  • 8 Uppdatering av vårt nyckelsystem. Britt J redogör för läget, nuvarande system installerades 2014 och behöver uppdateras eller kanske ersättas av ett annat system. CDVI är kontaktat för offert på ett förenklat system. Mötet beslutar att ge styrelsen i uppdrag att arbeta vidare med frågan och att finansieringen tas från reservkontot. Billigast möjliga varianten. Det kan inkludera en router och ett eget wi-fi för föreningen.

 

  • 9 Tillsättande av kontaktperson för FRG (Frivilliga resursgruppen i Tanum). Catharina G informerar om bakgrund. Mötet är enhälligt, föreningen är positiv och styrelsen tar informationen vidare till medlemmarna. Frågan om kontaktperson går till matsäkerhetsgruppen (Linda, Thomas, Jonas Stoces m fl), om någon eller några av dem skulle vilja gå utbildningen som nu erbjuds i Tanum och framöver i Sotenäs. Därmed skulle föreningen i händelse av kris kunna bli en nod inte bara för sina medlemmar utan också bli inkluderade i kommunernas nätverk. Mötets beslut: Matsäkerhetsgruppen kontaktas av styrelsen. Föreningens medlemmar informeras.

 

  • 10 Nya hyreshöjningar är på gång, Britt J informerar kort om stundande förhandlingar med G2:1 inför 2023. Efterföljande diskussion med idén om att vi bildar en kulturförening som kan söka pengar för att driva café Olivia och verksamheten där.

 

  • 11 Övriga frågor.
  1. Det raderade konceptet. Filmarna Ilona Huss Wallin och Ambjörn Göransson visar filmtorsdag 26 oktober efter soppan. I samarbete med skogsingenjören Martin Jentzen.
  2. Förslag om att köpa in en white board där man kan lägga anteckningar om vad som görs i de här lokalerna.
  3. Ska föreningen reagera på den nya regeringens miljöpolitik? Frågan är väckt och återkommer.

 

  • 12 Frågan om vad de s k kulturrumspengarna ska användas till. Marcus N redogjorde för några av de syften som var styrande när insamlingen gjordes. Ritningar finns, en modell byggdes av Jan-Olof Bengtsson, en tillsammansfinansiering startades. Med pandemin och annat kom en paus. Ska vi ta upp planerna igen? En tillbyggnad verkar inte aktuell, i stället prioriteras nyttjandet av befintliga lokaler. G2: 1 behöver öka sina intäkter och saknar förutsättningar för att bygga nytt och G2:1:s styrelse föreslår att cafélokalen utvidgas genom att man flyttar en vägg. Inköpsföreningens styrelse föreslår att kulturrumspengarna behålls tills vidare samt att ett säkert uteförråd bekostas, att en ny butiksinredning köps in. Budget för kamin och vägg ligger enligt G2:1 på ca 100.000. Andra förslag som kom upp i diskussionen var att göra en jordkällare och bilda en kulturförening.

Kort gruppdiskussion resulterar i följande idéer: Att flytta väggen underlättar för alla föreningarna, i princip är kulturrumspengarna bra till detta, men ett förråd bör inköpsföreningen själv bekosta. En undran väcktes om en väggflytt ger så mycket i förhållande till arbete och utrymme. Ett annat förslag är att installera solceller för att få ner elkostnaderna. Beslut: Styrelsen arbetar vidare med inkomna förslag.

 

  • 13 Mötet avslutas.