Påminnelse – Cafe Existens på lördag + Kvilleveckan 13-20 maj

Café Existens – Gerlesborgsskolan (obs!) lördagen den 13 maj kl 13:

Arnold Nordén och Bottnafjordens dolda kulturskatt.

Lokalhistoria, ortnamn, dialekt och geografi

Arnold Nordén var en mångkunnig man från Bovallstrand. Han började som fiskare, gick i gymnasiet i Lund och läste så småningom geografi, statskunskap och Nordiska språk i Göteborg. Som student försörjde han sig genom att nedteckna och beskriva bohuslänska berättelser, dialekter och ortnamn. Sedan blev han lärare, först på Lundsberg och sedan på olika gymnasier i Göteborg. Hela livet intresserade han sig för lokalhistoria och språk kring Bottnafjorden.

Vid sin död lämnade han ett mycket stort material efter sig. På det här mötet kommer hans dotter, fysikern Aslaug Ott, författaren och journalisten Jesper Saltebro, poeten och litteraturvetaren Gunnar D. Hansson (som har skrivit om Nordén) och översättaren Johan Öberg att berätta om Nordén och om sina planer på att ge ut delar av hans verk. Aslaug och Gunnar D berättar om Arnold Nordén och Jesper om planerna att publicera. Johan läser Vära fäls och prövar Nordéns uttalsregler.
Arnold Nordén verk finns bevarat som handskrivet manus. Institutet för Folkminnen har lagt ut det på sin sajt Folke. Klicka och läs!
https://sok.folke.isof.se/#/records/dags00210_267355/search/Arnold%2520Nord%25C3%25A9n/recordtype/one_accession_row/has_media/true

– och välkomna till cafét!


Kvilleveckan 13-20 maj

Se årets program här: http://kville.se/

Alla är välkomna på alla evenemang !
Kvilleveckan är ett samarrangemang mellan bygdens föreningar med stöd av Tanums Kultur o Fritid