Om föreningen

Välkommen till Bottnafjordens inköpsförening!

Här driver vi medlemmar handel för varandra i en butik med stort sortiment av ekologiska varor.
Vi är en viktig lokal mötesplats – många idéer har fötts här och tagit form.

Vi håller café och bibliotek och är en kulturhärd med fin glöd. Vi gör ibland seminarier och marknader, ofta i samarbete med andra föreningar, och vi har ett växande kontaktnät med lokala odlare som levererar till butiken. Allt jobb gör vi själva, från beställningar till städning. På så vis blir det roligare att bo här. Vår filosofi är att det ska vara både intressant och roligt att bo på landsbygd!

Vår historia går tillbaka till slutet på 90-talet, när ICA lade ner Gerlesborgshallen. Då tog vi handeln i egna händer och bildade en inköpsförening för att tillhandahålla ekologiskt producerade matvaror och en mötesplats.

I butiken finns närproducerade rotsaker och grönsaker efter säsong och specerier med kvalitet, det mesta i lösvikt för att hålla priserna nere. Caféverksamheten har utvecklats från kaffe med bulle till ett trivsamt lunch- och fikaställe med utsökta bakverk och dagens soppa eller sallad, allt lagat på färska och finfina råvaror. Här träffar man alltid någon, här får man veta vad som är på gång.  Vi delar filmer och böcker med varandra och är bra på att arrangera seminarier, marknader och stora fester. Bottnafjordens inköpsförening fick pris som bästa kooperativ i Fyrbodal 2011. Folk som flyttar hit blir förr eller senare medlemmar.

Välkommen du också!

Här finner du en pdf med kortfattad information om Bottnafjordens inköpsförening, mat, möten, möjligheter, m.m.
Infoblad.pdf


Föreningsarkiv

 


Butiken i ett tidigt skede

M 49
M 52


Att vara medlem

Detta får du som medlem: du får handla i butiken! På torsdagar finns en kassör på plats, men du kan handla precis när du vill, eftersom du får en egen nyckelbricka mot en deposition. Du får tillgång till ett rikhaltigt sortiment av varor med kvalitet och du kan påverka utbudet, t ex med hjälp av grossisternas kataloger. Du har möjlighet att sälja egna produkter på medlemmarnas marknad. Du får rätt att låna böcker via nätet från fem bibliotek, och i lokalen finns det alltid böcker och filmer att tillgå. Du kan besöka caféet och hänga på pub och äta soppa och ta ett glas vin på våra uppläsningskvällar. Och information om evenemang kommer dig alltid till del, eftersom vi är ett forum för vad som händer i trakten.

Detta ger du som medlem:  du betalar en engångsinsats till Bottnafjordens inköpsförening (f n 250 kr) samt årligen en serviceavgift, där summan bestäms av årsmötet. Du arbetar max 4 tim per månad, i en grupp om ca 2-5 personer. Föreningen har ett välfungerande system med rutiner och arbetsgrupper för allt från beställningar, uppackning, varuvård, filmer och böcker, café, ekonomi, städning, hämtning av levereranser från lokala matproducenter med mera och du tar dig så klart an något som passar dig och dina tider. När nya problem eller behov uppkommer  – det gör det  – bildas som regel en ny grupp.

Att bli medlem


Ansökan om medlemskap i Bottnafjordens Inköpsförening.

Insatsen är 250 kr. Denna återfås vid utträde, om ekonomin i föreningen tillåter det.
Årsavgiften (januari – december), är 200 kr per år, per medlem.
Arbetsinsatsen är 4 timmar per månad. Efter insänd ansökan kommer den behandlas på ett styrelsemöte och du kontaktas därefter. Du behöver sedan vara med på ett introduktionstillfälle i butiken. Sen sker din inbetalning och beroende på vad du är intresserad av och vad för behov som finns så får du en passande arbetsuppgift.

    Alla medlemmar tilldelas en arbetsgrupp.
    Inom vilket av följande arbetsområden skulle du helst vilja göra din arbetsinsats (ca 4h/månad)?